Please consider registering
guest
Jekaterina said
Ainars said
daudzi būs ievērojuši, ka stipri vieglāk skrienās pēc minūtēm 40 jeb kilometriem 10, kad organisms ir iestrādājies un elpo ar visu virsmu.
Es tieši pēdējā laikā sāku par to domāt - pamanīju, ka jūtos "ieskrējusies" tikai pēc 50minūtēm-stundas. Paldies par skaidrojumu, būs jāpainteresējas vairāk.
es arī tieši pēdējās nedēļas ļoti izteikti to biju novērojis. un gandrīz kā nomērīts, pēc 40 minūtēm atverās tāda kā otrā elpa un liekas, ka palieku uz pusi vieglāks :)
08:49
28/10/2011
Uldis Nipers said
es arī tieši pēdējās nedēļas ļoti izteikti to biju novērojis. un gandrīz kā nomērīts, pēc 40 minūtēm atverās tāda kā otrā elpa un liekas, ka palieku uz pusi vieglāks :)
Tieši tāpēc nav lielas jēgas no treniņiem īsākiem par 40 minūtēm ;)
09:51
21/10/2009
dot said
Uldis Nipers said
es arī tieši pēdējās nedēļas ļoti izteikti to biju novērojis. un gandrīz kā nomērīts, pēc 40 minūtēm atverās tāda kā otrā elpa un liekas, ka palieku uz pusi vieglāks :)Tieši tāpēc nav lielas jēgas no treniņiem īsākiem par 40 minūtēm ;)
Ja trenējies garo distanču skriešanā, tad piekrītu, ka maz jēgas skriet <40min, bet vidējam aritmētiskam cilvēkam, kam grūti vispār atrast laiku skriešanai,manuprāt, ir daudz lielāka jēga un veselīgāk arī paskriet 3x nedēļā pa 20min nekā 1x nedēļas nogalē stundu...
druupijs said
OreMan said
druupijs said
Kādus jaunākos sarežģītos sporta uztura pētījumus tu gribēji, lai Tev profesore Rubana atklāj, Oreman? :)
Nebūtu slikti vismaz pieminēt iespēju, ka enerģiju var būt arī, neizmantojot ogļhidrātus, praktiski tikai no taukiem. Citādi vēl kāds atkal iedomāsies, ka šī glikolīzes paradigma ir vienīgais veids, kā skriet garās distances. Neba jau par velti no grama tauku iespējams izgūt teju divas reizes lielāku enerģijas apjomu, kā no grama ogļhidrātu, tikai cilvēki nespēj organizēt šo izgūšanas procesu, jo dzīvo pēc prezentācijā redzamās uztura piramīdas ;)
Oreman- no 1g alkohola (kā parādīts prezentācijā) rodas vēl lielāka enerģija- vai tas nozīmē, ka tā arī skrējējiem jāmācās izmantot? :D
Bet, ja nopietnāk, tad neesmu agrāk šīm lietām pievērsies.. Vai kaut kur ir kāds raksts internetā par to, ka tieši iemācoties pārstrādāt efektīvāk taukus, kādam skrējējam uzlabojušies rezultāti?
Jā, druupij, internets ir pilns ar visu, tātad arī ar šo :) Var meklēt pēc atslēgas vārdiem `ketosis`, `guide to ketosis` vai tml. un tad jau iet dziļumā, cik nu ir interese un vēlme.
Jā, tas tiešām man īsti nav skaidrs, vai tur kaut kādi rezultāti diži var uzlaboties, ja tos taukus labāk iemācās iesaistīt procesos. Drošvien reāli jau tikai ultramaratonos. Ātro treniņu laikā mierīgi varu pa ceļam apēst pa kādam banānam, un tas manam organismam īpaši netraucē. Ari garo treniņu laikā (neesmu gan skrējis sen) es mierīgi enerģiju varu uzņemt ar dažiem banāniem, un neko man tas netraucē
Ansis Ozoliņš said
Jā, tas tiešām man īsti nav skaidrs, vai tur kaut kādi rezultāti diži var uzlaboties, ja tos taukus labāk iemācās iesaistīt procesos. Drošvien reāli jau tikai ultramaratonos. Ātro treniņu laikā mierīgi varu pa ceļam apēst pa kādam banānam, un tas manam organismam īpaši netraucē. Ari garo treniņu laikā (neesmu gan skrējis sen) es mierīgi enerģiju varu uzņemt ar dažiem banāniem, un neko man tas netraucē
Rezultātu uzlabošanās ir tikai viens no pozitīvajiem aspektiem šajā jautājumā. Taisnība Tev ir - jo garāka distance, jo vairāk tas būs jūtams. Bet ir arī citi aspekti. Visvairāk laikam ketoze tiek piesaukta sakarā ar svara nodzīšanu, kam nu tas aktuāli. Mani pašu, savukārt, visvairāk piesaista vispārīga veselīga uztura princips - vienalga, vai rezultāti uzlabojas vai nē, bet veselīgi ēst taču ir labi tā vai tā. Dzīvošana pēc standarta uztura piramīdas ir cēlonis virknei mūsdienu slimību. Kāpēc no tām neizvairīties, ja tas ir iespējams?
OreMan said
Rezultātu uzlabošanās ir tikai viens no pozitīvajiem aspektiem šajā jautājumā. Taisnība Tev ir - jo garāka distance, jo vairāk tas būs jūtams. Bet ir arī citi aspekti. Visvairāk laikam ketoze tiek piesaukta sakarā ar svara nodzīšanu, kam nu tas aktuāli. Mani pašu, savukārt, visvairāk piesaista vispārīga veselīga uztura princips - vienalga, vai rezultāti uzlabojas vai nē, bet veselīgi ēst taču ir labi tā vai tā. Dzīvošana pēc standarta uztura piramīdas ir cēlonis virknei mūsdienu slimību. Kāpēc no tām neizvairīties, ja tas ir iespējams?
Jā, taisnība. Mani jau arī vairāk interesē tieši veselīgāk ēst nevis ēst tā, lai sportiskie rezultāti uzlabotos. Varbūt tu vari apgaismot mani, kas tieši tajā standarta piramīdā ir greizs. Augļi un dārzeņi un dažādas sēkliņas taču ir pašā augšā, gaļa pašā apakšā
11:34
13/11/2009
Ansis Ozoliņš said
OreMan said
Rezultātu uzlabošanās ir tikai viens no pozitīvajiem aspektiem šajā jautājumā. Taisnība Tev ir - jo garāka distance, jo vairāk tas būs jūtams. Bet ir arī citi aspekti. Visvairāk laikam ketoze tiek piesaukta sakarā ar svara nodzīšanu, kam nu tas aktuāli. Mani pašu, savukārt, visvairāk piesaista vispārīga veselīga uztura princips - vienalga, vai rezultāti uzlabojas vai nē, bet veselīgi ēst taču ir labi tā vai tā. Dzīvošana pēc standarta uztura piramīdas ir cēlonis virknei mūsdienu slimību. Kāpēc no tām neizvairīties, ja tas ir iespējams?
Jā, taisnība. Mani jau arī vairāk interesē tieši veselīgāk ēst nevis ēst tā, lai sportiskie rezultāti uzlabotos. Varbūt tu vari apgaismot mani, kas tieši tajā standarta piramīdā ir greizs. Augļi un dārzeņi un dažādas sēkliņas taču ir pašā augšā, gaļa pašā apakšā
Varbūt, pirms sākat analizēt to "standarta uztura piramīdu", derētu vienoties - kuru tās variantu ;) Noderēs precīza atsauce. Liekas, reiz jau forumā par to tika runāts un konstatēts, ka piramīda arī mainījusies laika gaitā..
Ansis Ozoliņš said
OreMan said
Rezultātu uzlabošanās ir tikai viens no pozitīvajiem aspektiem šajā jautājumā. Taisnība Tev ir - jo garāka distance, jo vairāk tas būs jūtams. Bet ir arī citi aspekti. Visvairāk laikam ketoze tiek piesaukta sakarā ar svara nodzīšanu, kam nu tas aktuāli. Mani pašu, savukārt, visvairāk piesaista vispārīga veselīga uztura princips - vienalga, vai rezultāti uzlabojas vai nē, bet veselīgi ēst taču ir labi tā vai tā. Dzīvošana pēc standarta uztura piramīdas ir cēlonis virknei mūsdienu slimību. Kāpēc no tām neizvairīties, ja tas ir iespējams?
Jā, taisnība. Mani jau arī vairāk interesē tieši veselīgāk ēst nevis ēst tā, lai sportiskie rezultāti uzlabotos. Varbūt tu vari apgaismot mani, kas tieši tajā standarta piramīdā ir greizs. Augļi un dārzeņi un dažādas sēkliņas taču ir pašā augšā, gaļa pašā apakšā
Galvenā problēma laikam ir tā, ka graudaugu produkti tiek pozicionēti kā visa pamats. Lieta tāda, ka ar lauksaimniecību cilvēks sāka nodarboties pirms kādiem 10000 gadiem, kas ir, maigi izsakoties, ļoti nesen, salīdzinot ar kopējo cilvēka vecumu (~3 miljoniem gadu). Ja ieliekam visu cilvēces vēsturi vienā diennaktī, pieņemot, ka pirmie cilvēki sāka staigāt uz divām kājām plkst. 0:00, tad graudaugu produktus viņi sāka ēst agrākais ~23:55.. Evolūcija tik strauji nenotiek, cilvēka gremošanas sistēma tik īsā laika posmā nav varējusi pielāgoties šāda veida barības normālai pārstrādei, kas arī nereti noved pie dažādām veselības problēmām.
Savukārt, ideālais kaloriju sadalījums pa uztura kategorijām nolūkā uzlabot tauku metabolismu būtu šāds: 5% ogļhidrāti, 30% olbaltumvielas, 65% tauki. Tas, ka parasti piramīdās tauki nolikti tikai pašā spicītē, turklāt vienā grupā ar vienkāršajiem cukuriem, ir pilnīgi garām.
Andulis said
Varbūt, pirms sākat analizēt to "standarta uztura piramīdu", derētu vienoties - kuru tās variantu ;) Noderēs precīza atsauce. Liekas, reiz jau forumā par to tika runāts un konstatēts, ka piramīda arī mainījusies laika gaitā..
Es laikam biju ņēmis par pamatu to pašu piramīdu, kas redzama augstākminētajā prezentācijā. Bet vispār jau tās visas, kas parasti klejo mums apkārt, ir stipri līdzīgas, mainās varbūt tikai nianses.
OreMan said
Galvenā problēma laikam ir tā, ka graudaugu produkti tiek pozicionēti kā visa pamats. Lieta tāda, ka ar lauksaimniecību cilvēks sāka nodarboties pirms kādiem 10000 gadiem, kas ir, maigi izsakoties, ļoti nesen, salīdzinot ar kopējo cilvēka vecumu (~3 miljoniem gadu). Ja ieliekam visu cilvēces vēsturi vienā diennaktī, pieņemot, ka pirmie cilvēki sāka staigāt uz divām kājām plkst. 0:00, tad graudaugu produktus viņi sāka ēst agrākais ~23:55.. Evolūcija tik strauji nenotiek, cilvēka gremošanas sistēma tik īsā laika posmā nav varējusi pielāgoties šāda veida barības normālai pārstrādei, kas arī nereti noved pie dažādām veselības problēmām.Savukārt, ideālais kaloriju sadalījums pa uztura kategorijām nolūkā uzlabot tauku metabolismu būtu šāds: 5% ogļhidrāti, 30% olbaltumvielas, 65% tauki. Tas, ka parasti piramīdās tauki nolikti tikai pašā spicītē, turklāt vienā grupā ar vienkāršajiem cukuriem, ir pilnīgi garām.
Tā jau tas ir. Gaļa, un tās taukvielas, kas tur atrodās, staigāja apkārt pa zemeslodi jau pat pirms cilvēces rašanās, un visa tā veģetāriešu padarīšana tāda mākslīga iznāk.
Es tikai nesaprotu, vai tas neiznāk mūsdienās padārgs prieks uzņemt 65% tauku. Parasta gaļa jau īsti neder, jo nejauki ķīmiski piemaisījumi ir klāt. Zivis arī mūsdienās dārgas. Dzīvnieku valsts piena produkti padārgi, un arī tikai salīdzinoši nesen cilvēce iemācījusies tos saražot, tas jau vispār neder.
Es jau tikai tā no malas skatoties...
Ansis Ozoliņš said
Tā jau tas ir. Gaļa, un tās taukvielas, kas tur atrodās, staigāja apkārt pa zemeslodi jau pat pirms cilvēces rašanās, un visa tā veģetāriešu padarīšana tāda mākslīga iznāk.
Es tikai nesaprotu, vai tas neiznāk mūsdienās padārgs prieks uzņemt 65% tauku. Parasta gaļa jau īsti neder, jo nejauki ķīmiski piemaisījumi ir klāt. Zivis arī mūsdienās dārgas. Dzīvnieku valsts piena produkti padārgi, un arī tikai salīdzinoši nesen cilvēce iemācījusies tos saražot, tas jau vispār neder.
Es jau tikai tā no malas skatoties...
Nu jā, jo veselīgāk gribām dzīvot, jo dārgāk laikam sanāk. Tas tā pa lielam, bet var arī sakombinēt izdevīgāk, ja piedomā līdzi. Nav jau obligāti jācenšas dabūt to ideālo variantu, arī soļi ceļā uz to dos labumu veselībai. Reizēm vieglāk ir nevis par katru cenu dabūt to, ka VAJAG ēst, bet izslēgt no ēdienkartes NEVAJADZĪGĀS lietas, visupirms jau vienkāršos cukurus. Un tas naudu tikai saglabā :)
13:16
25/03/2010
OreMan said
Ansis Ozoliņš said
Tā jau tas ir. Gaļa, un tās taukvielas, kas tur atrodās, staigāja apkārt pa zemeslodi jau pat pirms cilvēces rašanās, un visa tā veģetāriešu padarīšana tāda mākslīga iznāk.
Es tikai nesaprotu, vai tas neiznāk mūsdienās padārgs prieks uzņemt 65% tauku. Parasta gaļa jau īsti neder, jo nejauki ķīmiski piemaisījumi ir klāt. Zivis arī mūsdienās dārgas. Dzīvnieku valsts piena produkti padārgi, un arī tikai salīdzinoši nesen cilvēce iemācījusies tos saražot, tas jau vispār neder.
Es jau tikai tā no malas skatoties...Nu jā, jo veselīgāk gribām dzīvot, jo dārgāk laikam sanāk. Tas tā pa lielam, bet var arī sakombinēt izdevīgāk, ja piedomā līdzi. Nav jau obligāti jācenšas dabūt to ideālo variantu, arī soļi ceļā uz to dos labumu veselībai. Reizēm vieglāk ir nevis par katru cenu dabūt to, ka VAJAG ēst, bet izslēgt no ēdienkartes NEVAJADZĪGĀS lietas, visupirms jau vienkāršos cukurus. Un tas naudu tikai saglabā :)
Normāli ēst noteikti ir daudz lētāk.
1. Jāpārtrauc lietot pāri pus pasaulei vestā pārtika. Pēc makrobiotikas pamatprincipiem katrā vietā izaug gan enerģētiski, gan pēc sastāva tās iedzīvotājiem vispiemērotākā pārtika. Kad pēdējo reizi esat tirgū nopirkuši Latvijas zemnieku audzētus rutkus, rāceņus, burkānus, gurķus, redīsus, topinamburus utt. Ļoti garšīgi.
2. Nelabais slēpjas sīkumos. Mums praktiski nav iespējams atrast un nopirkt maizi bez rauga. Papētiet, cik raugs ir noderīgs organismam.Tas tāpat kā zobu pasta ar fluoru:)
3. Gatavošanas režīms. Ar aukstumu vai karstumu mēs apzināti nobeidzam visu mums vajadzīgo, kas ir produktos. Es te vispār nerunāju par tādu tumsonību, kā ēšana ārpus mājas, kad vispār nav ne mazākās nojasmas kas, kā un no kādiem produktiem ir gatavojis.
4. Kā rezultāts iepriekš minētajam - mēs krietni par daudz ēdam tukšus produktus, bet vajadzīgās uzturvielas neuzņemam.
13:23
21/10/2009
OreMan said
Ak, druupij, ja vien viss būtu tik vienkārši :)
Oreman- tas IR tik vienkārši :)
''...Lai palielinātu tauku rezervju izmantošanu enerģētiskajos procesos, svarīgi ir veicināt taukskābju transportēšanu uz muskuļiem un oksidācijas procesus muskuļos.
Adaptācija pastiprinātai tauku izmantošanai notiek dažādi.Viens veids ir skābekļa transporta sistēmas kapacitātes palielināšana. To nodrošina muskuļu kapilarizācija, lēno muskuļu šķiedru pieaugums, sirds minūtes tilpuma pieaugums, hemoglobīna daudzuma palielināšanās asinīs.. Visi šie mehānismi nodrošina tauku izmantošanu energoapgādei. Līdz ar tauku izmantošanu enerģijas ražošanā, to rezerves organismā sarūk, tomēr taukus uzkrāt sportistam nav ieteicams, jo liels taukaudu daudzums palielina ķermeņa masu un enerģijas patēriņu.
Dažādos eksperimentos mēģināts noteikt, vai ar taukiem bagāta diēta pirms izturības slodzes var uzlabot enerģētiskos procesus. Lielākā daļa pētnieku secinājuši, ka ilglaicīga (vairāku dienu) tauku diēta izraisa negatīvas blakusparādības kā insulīna rezistenci un glikogēna krājumu samazināšanos muskuļos un aknās.
Atšķirīgi ir dati par īslaicīgu (vienas dienas) tauku diētu Pierādīts (Carey A.et al, 2001), ka 1 dienas tauku diēta pēc piecām ogļhidrātu diētas dienām labvēlīgi ietekmē tauku izmantošanu enerģijas ražošanā būtiski neietekmējot insulīna un un glikozes koncentrāciju organismā augstas kvalifikācijas sportistiem.
Eksperimentāli pierādīts, ka tauku diēta ļauj uzlabot sportista sniegumu 60 minūšu slodzē ar intensitāti 70% no Vo2max. pateicoties glikogēna taupīgākai izmantošanai
Eksperimentā sportisti 195 minūtes pirms slodzes ēda 90% tauku kokteili ''
( Teksts no Māras Rubanas grāmatas ''Uzturs fiziskā slodzē'', 2010)
Palika kaut kas skaidrāks Tev Oreman? :)
Ainars said
Normāli ēst noteikti ir daudz lētāk.
1. Jāpārtrauc lietot pāri pus pasaulei vestā pārtika. Pēc makrobiotikas pamatprincipiem katrā vietā izaug gan enerģētiski, gan pēc sastāva tās iedzīvotājiem vispiemērotākā pārtika. Kad pēdējo reizi esat tirgū nopirkuši Latvijas zemnieku audzētus rutkus, rāceņus, burkānus, gurķus, redīsus, topinamburus utt. Ļoti garšīgi.
Ir gan reģioni, kur ļoti trūcīgi kas aug un kur cilveku vidējais mūža ilgums līdz ar to ir krietni īsāks. Piemēram, Tibetas augstienē ir problēmas vispār ko audzēt, akmeņains, neaug nekas īsti diezgan lielā rādiusā, ļoti vienveidīga pašu pārtika. Vai tad imports te būtu kaut kas slikts?
Un ir (bija?) piemēram, Japāna, kur blakus okeānā visvisādas brīnumainas un ļoti veselīgas zivis atrodās. Dzīves ilgums arī ļoti augsts. Citi reģioni atkal omega 3 taukskābes vietējā pārtika gandrīz nemaz nenodrošina... Prasās atkal importēt šo ļoti vērtīgo omega3
Ainars said
2. Nelabais slēpjas sīkumos. Mums praktiski nav iespējams atrast un nopirkt maizi bez rauga. Papētiet, cik raugs ir noderīgs organismam.Tas tāpat kā zobu pasta ar fluoru:)
Rimi ir maize bez rauga: vairāki veidi vēl pie tam. Pietiekoši redzamā vietā
druupijs said
OreMan said
Ak, druupij, ja vien viss būtu tik vienkārši :)
Oreman- tas IR tik vienkārši :)
''...Lai palielinātu tauku rezervju izmantošanu enerģētiskajos procesos, svarīgi ir veicināt taukskābju transportēšanu uz muskuļiem un oksidācijas procesus muskuļos.
Adaptācija pastiprinātai tauku izmantošanai notiek dažādi.Viens veids ir skābekļa transporta sistēmas kapacitātes palielināšana. To nodrošina muskuļu kapilarizācija, lēno muskuļu šķiedru pieaugums, sirds minūtes tilpuma pieaugums, hemoglobīna daudzuma palielināšanās asinīs.. Visi šie mehānismi nodrošina tauku izmantošanu energoapgādei. Līdz ar tauku izmantošanu enerģijas ražošanā, to rezerves organismā sarūk, tomēr taukus uzkrāt sportistam nav ieteicams, jo liels taukaudu daudzums palielina ķermeņa masu un enerģijas patēriņu.
Dažādos eksperimentos mēģināts noteikt, vai ar taukiem bagāta diēta pirms izturības slodzes var uzlabot enerģētiskos procesus. Lielākā daļa pētnieku secinājuši, ka ilglaicīga (vairāku dienu) tauku diēta izraisa negatīvas blakusparādības kā insulīna rezistenci un glikogēna krājumu samazināšanos muskuļos un aknās.
Atšķirīgi ir dati par īslaicīgu (vienas dienas) tauku diētu Pierādīts (Carey A.et al, 2001), ka 1 dienas tauku diēta pēc piecām ogļhidrātu diētas dienām labvēlīgi ietekmē tauku izmantošanu enerģijas ražošanā būtiski neietekmējot insulīna un un glikozes koncentrāciju organismā augstas kvalifikācijas sportistiem.
Eksperimentāli pierādīts, ka tauku diēta ļauj uzlabot sportista sniegumu 60 minūšu slodzē ar intensitāti 70% no Vo2max. pateicoties glikogēna taupīgākai izmantošanai
Eksperimentā sportisti 195 minūtes pirms slodzes ēda 90% tauku kokteili ''
( Teksts no Māras Rubanas grāmatas ''Uzturs fiziskā slodzē'', 2010)Palika kaut kas skaidrāks Tev Oreman? :)
Es tomēr gribētu iebilst, ka šeit lietas ir stipri vienkāršotas :)
Jā, to es arī biju dzirdējis, ka ir pētījumi, kas apliecina, ka jau pēc dažām dienām, padzīvojot uz tauku diētas, pasliktinās pašsajūta, krītas sniegums, ir bezspēks, trūkst enerģijas utt. Bet tāpat esmu dzirdējis, ka šāda veida pētījumos to veicējiem bija šķitis, ka nu viņi ir savus datus ieguvuši, savas hipotēzes pārbaudījuši, līdz ar ko pētījums ir galā - pētījumu objektiem (subjektiem) atkal var dot ogļhidrātus un atgriezt tos normālā dzīvē ;) Nevienam nebija ienācis prātā paspīdzināt subjektus ilgāk par šīm dažām dienām vai maksimums nedēļu..
Tagad ir zināms, ka, lai pārietu režīmā, kad indivīds sāk efektīvi izmantot taukus enerģijas ražošanai, ir nepieciešams vismaz 2-3 nedēļu adaptācijas periods, kura laikā praktiski vispār netiek uzņemti ogļhidrāti. Šis laiks var nebūt viegls, jo organismam šķiet, ka kaut kas nav kārtībā, vairs nav pieejama viegli gūstamā enerģija. To pirmās izjūt smadzenes, kas radušas baroties ar glikozi. Taču agrāk vai vēlāk šajā posmā organisms dabiski pārslēdzas uz ketonu ražošanu no taukiem. Ja agrāk uzskatīja, ka smadzenes spēj baroties tikai un vienīgi no glikozes, tad mūsdienās jau ir zināms, ka tā tas tomēr nav - tikpat labi tās spēj izmantot ketonus. Rezultātā pēc šī adaptācijas perioda ir divi ieguvumi:
1) ķermenis par primāro degvielu izmanto taukus (nelielas intensitātes darbiem);
2) ķermenis daudz efektīvāk izmanto glikogēnu augstas intensitātes darbu veikšanai.
Nezinu no galvas, vai 2010. gadā, kuru esi citējis, šīs lietas jau bija zināmas, vai vēl nē, mēģināju to pastāstīt saviem vārdiem, kā es to saprotu, varbūt tur ir kādas neprecizitātes, bet galvenajai domai, manuprāt, nevajadzētu būt nepareizai.
14:00
21/10/2009
OreMan said
Savukārt, ideālais kaloriju sadalījums pa uztura kategorijām nolūkā uzlabot tauku metabolismu būtu šāds: 5% ogļhidrāti, 30% olbaltumvielas, 65% tauki. Tas, ka parasti piramīdās tauki nolikti tikai pašā spicītē, turklāt vienā grupā ar vienkāršajiem cukuriem, ir pilnīgi garām.
Tur, ka cilvēki pirmsākumos nav nodarbojušies ar lauksaimniecību un taukus uzņēmuši vairāk kā rāda uztura piramīda ir skaidrs, bet svarīgākais jautājums'' kādus taukus''?...
Senie cilvēki pārtika no tā ko savāca, dzīvojot ūdenstilpju tuvumā- no tā ko izmakšķerēja , kas arī atbild uz šo jautājumu... Viņi ēda riekstus, ogas, augļus un zivis,jo tās bija vieglāk noķert nekā liellopus... šāda pārtika ir bagāta ar Omega 3 taukskābēm... Mūsdienās savukārt cilvēki ar taukiem saprot pienu, desu un speķi, kur ir Omega 6 taukskābes... protams organismā nepieciešamas gan Omega3, gan Omega6, bet Zinātnieki ir pierādijuši, ka cilvēka organismā Omega6 : Omega3 optimālā attiecība ir 1:4... No nepareizas šo tauku attiecības tad arī rodas veselības problēmas... Cik daudz mūsdienās ir tādu cilvēku, kas riekstus, augļus/ogas/dārzeņus, zivis ēd vairāk kā gaļu, piena produktus, eļļās ceptus produktus?
druupijs said
Tur, ka cilvēki pirmsākumos nav nodarbojušies ar lauksaimniecību un taukus uzņēmuši vairāk kā rāda uztura piramīda ir skaidrs, bet svarīgākais jautājums'' kādus taukus''?...
Senie cilvēki bija vācēji un bieži apmetās pie ūdenstilpnēm, kas arī atbild uz šo jautājumu... Viņi ēda riekstus, ogas, augļus un zivis, kas ir bagāta pārtika ar Omega 3 taukskābēm... Mūsdienās savukārt cilvēki ar taukiem saprot pienu, desu un speķi, kur ir Omega 6 taukskābes... protams organismā nepieciešamas gan Omega3, gan Omega6, bet Zinātnieki ir pierādijuši, ka cilvēka organismā Omega6 : Omega3 optimālā attiecība ir 1:4... No nepareizas šo tauku attiecības tad arī rodas veselības problēmas... Cik daudz mūsdienās ir tādu cilvēku, kas riekstus, augļus/ogas/dārzeņus, zivis ēd vairāk kā gaļu, piena produktus, eļļās ceptus produktus?
Šeit viss pareizi :)
OreMan said
druupijs said
Tur, ka cilvēki pirmsākumos nav nodarbojušies ar lauksaimniecību un taukus uzņēmuši vairāk kā rāda uztura piramīda ir skaidrs, bet svarīgākais jautājums'' kādus taukus''?...
Senie cilvēki bija vācēji un bieži apmetās pie ūdenstilpnēm, kas arī atbild uz šo jautājumu... Viņi ēda riekstus, ogas, augļus un zivis, kas ir bagāta pārtika ar Omega 3 taukskābēm... Mūsdienās savukārt cilvēki ar taukiem saprot pienu, desu un speķi, kur ir Omega 6 taukskābes... protams organismā nepieciešamas gan Omega3, gan Omega6, bet Zinātnieki ir pierādijuši, ka cilvēka organismā Omega6 : Omega3 optimālā attiecība ir 1:4... No nepareizas šo tauku attiecības tad arī rodas veselības problēmas... Cik daudz mūsdienās ir tādu cilvēku, kas riekstus, augļus/ogas/dārzeņus, zivis ēd vairāk kā gaļu, piena produktus, eļļās ceptus produktus?Šeit viss pareizi :)
Tiešām? Arheoloģiskajos izrakumos atrasti nepārprotami pierādījumi, ka cilvēki šķepus mācēja izgatavot jau pašos civilizācijas pirmsākumos. Vai tiešām tikai zivis ķēra ar šiem šķēpiem?
Ansis Ozoliņš said
OreMan said
druupijs said
Tur, ka cilvēki pirmsākumos nav nodarbojušies ar lauksaimniecību un taukus uzņēmuši vairāk kā rāda uztura piramīda ir skaidrs, bet svarīgākais jautājums'' kādus taukus''?...
Senie cilvēki bija vācēji un bieži apmetās pie ūdenstilpnēm, kas arī atbild uz šo jautājumu... Viņi ēda riekstus, ogas, augļus un zivis, kas ir bagāta pārtika ar Omega 3 taukskābēm... Mūsdienās savukārt cilvēki ar taukiem saprot pienu, desu un speķi, kur ir Omega 6 taukskābes... protams organismā nepieciešamas gan Omega3, gan Omega6, bet Zinātnieki ir pierādijuši, ka cilvēka organismā Omega6 : Omega3 optimālā attiecība ir 1:4... No nepareizas šo tauku attiecības tad arī rodas veselības problēmas... Cik daudz mūsdienās ir tādu cilvēku, kas riekstus, augļus/ogas/dārzeņus, zivis ēd vairāk kā gaļu, piena produktus, eļļās ceptus produktus?Šeit viss pareizi :)
Tiešām? Arheoloģiskajos izrakumos atrasti nepārprotami pierādījumi, ka cilvēki šķepus mācēja izgatavot jau pašos civilizācijas pirmsākumos. Vai tiešām tikai zivis ķēra ar šiem šķēpiem?
Nē, nu medīšana jau nekur neizpaliek, tas jau dabiski, tas arī augstākminētajā netiek noliegts. Tiek uzskatīts, ka, tieši pateicoties gaļas ēšanai, Homo Sapiens suga spēja senatnē izkonkurēt visādā ziņā daudz pārāko un gudrāko Homo Neandertalensis sugu (šīs sugas kādu laiku dzīvoja paralēli, līdz otrā izmira). Cita lieta, ka gaļa nebija ikdienas ēdienkartē, bet neregulāri - kad nu to gadījās dabūt. Augi un citas vācamās lietas turpretī bija ikdiena. Arī nedrīkst aizmirst faktu, ka mūsdienu gaļa nav tā pati gaļa, kas bija senatnē, mūsdienās tā pamatā ir saindēta..
Vēl interesants saistīts jautājums bija par to, kā gan Homo Sapiens tika pie gaļas, kas ļāva to smadzenēm sākt strauji augt, bet Homo Neandertalensis palika bešā.. Bet šo jautājumu attīstīt laikam šai tēmā nepieklātos :)