Biedriem

Komanda piedalās

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —




— Match —





— Forum Options —





Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
Topic RSS
Skrējēja ēdienkarte nedēļai
16/10/2014
17:21
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

Anduli, bet tieši tā. Ģenētiska predispozīcija ir diezgan daudzām saslimšanās, bet tās mēdz uzrasties arī cilvēkiem bez predispozīcijas, kaut gan, tas, protams, nezislēdz, ka predispozīcija ir no tik tāla senča, ka par to nav ziņu :) Un saslimšanas nosaukums tamdēļ nemainās. Piemēram - hepatīts. Ir vairāki veidi kā pie tā tiek, bet saslimšana no tā nemainās, kaut gan ir pat atšķirīgas ārstēšanas metodes, atkarībā no hepatīta tipa, bet būtībā tas tā arī paliek aknu iekaisums.

16/10/2014
17:51
Agy
Agy
Rīga/Liepāja
Eksperts
Members
Forum Posts: 1792
Member Since:
26/03/2011
Offline

lellde said

Agy - "Gluten free" pārtika, nav diētas prikols. Tā ir domāta cilvēkiem, kas slimo ar celiākiju un ir liela problēma atrast sev piemērotu un nekaitīgu pārtiku.

Es jau nesaku, ka tas ir kāds prikols vai kas cits, vienārši, kā jau minēja ir cilvēki, kas uzkata ga gluten free dieta, vegānisms, veģetārisms ir modes lieta. Jā, nomietni, modes lieta!!! Viņiem nav nekādu pārliecību, bet kaut kur ir padzīrdējuši, ka tagad tā visi darot.

Es saprotu cilvēkus kam kaut kas ir jaizslēdz slimības dēļ, pati esmu ar to saskārusies.

16/10/2014
21:00
baskaajis
baskaajis
Zinātājs
Members
Forum Posts: 90
Member Since:
11/06/2010
Offline

Modei nesekoju, nevaru spriest cik moderni ir iztikt bez glutēna, bet neredzu iemeslu meklēt glutēnu saturošu pārtiku, lai tikai neizrādītos pārāk moderns. Manuprāt nav nemaz tik sarežģīti izvairīties no glutēna, ja ēd ēdienu nevis "produktus". Un mani neuztrauc, ka uz sviesta paciņas nav rakstīts "gluten free".

16/10/2014
22:30
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

Baskaji, a Tu pamēģini ;)

17/10/2014
09:58
oskarsdamb
oskarsdamb
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 158
Member Since:
21/08/2012
Offline

Šobrīd arī daudziem maziem bērniem iesaka bezglutēna pārtiku, jo tomēr zarnām ir grūti tikt galā ar glutēnu.

Un bija intervija ar Gati Smukuli (profesionāls riteņbraucējs), kurš šogad piedalījās Tour de France, kuras tiek uzskatītas par grūtākajām sacensībām uz planētas, kur viņš teica, ka sagatavošanās posmā un noteikti visu sacensību 3 nedēļu laikā lieto tikai bezglutēna pārtiku, jo tā organismam ir daudz vieglāk.

17/10/2014
10:24
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

Paturpināšu par to nedēļas ēdienkarti. Aizmirsu pateikt, ka ļoti svarīgi, lai ēdiens arī labi garšotu, tāpēc ēdienkarte jāpiemeklē, vadoties arī no šī aspekta. Man, piemēram, ļoti negaršo griķi, tāpēc es tos neēdu, kaut gan griķi ir patiešām ļoti veselīgi un arī lēti, un, ja garšo, tad šo produktu noteikti var iekļaut ēdienkartē. Citi pat taisa griķu diētas, kad nedēļu no vietas ēd tikai griķus.
http://www.la.lv/iedarbiga-dieta-ed-cik-gribi-bet-tikai-grikus/
Šādu diētu piekopj pat laba līmeņa skrējēji. Auzas ir ļoti labas, bet, ja ir paniskas bailes no glutēna, tad tās var aizstāt ar prosas pārslām, kukurūzas putraimiem, amarantu. Un nevajag baidīties no produktiem, kas neaug mūsu reģionā. Tas, ka cilvēki agrākos laikos izdomājuši aizceļot no vietām, kur visu cauru gadu aug zaļa zalīte, kur kokos visu laiku kaut kas ēdams aug, kur saulīte dod D vitamīnu visu gadu, uz reģioniem, kur labi ja dažus mēnešus gadā kaut kas aug, man liekas pavisam neloģiski. Noteikti rīsus var iekļaut ēdienkartē, bet pilngraudu vai sarkanos, kur daudz vairāk vērtīgo minerālvielu, ne tos lētos. Viens no maniem top produktiem ir kvinoja, kas satur netipiski daudz olbaltumvielu, kā arī ļoti viegli sagremojamas un ir vitamīniem bagātas:
http://www.forbes.com/sites/juliewilcox/2012/06/26/7-benefits-of-quinoa-the-supergrain-of-the-future/
Kvinoju veikalos nav jāpērk, jo tos uz akcijām ļoti bieži var internetā nopirkt:
https://www.kumi.lv/lv/akcija/uzturvielam-bagatie-kvinojas-putraimi-500-g-50?saleref=19563
Kartupeļus uzskatu par absolūti bezvērtīgu produktu. Maizi tikai bezrauga labāk ēst, bet pārāk aizrauties nevajadzētu ar šo produktu nevajadzētu. Tad labāk ir vairāk ogļhidrātiem bagātus augļus ēst. Rieksti: var visādus ēst, bet īpaši vērtīgi man liekas ciedru rieksti, kurus regulāri uz akcijām var nopirkt
https://www.kumi.lv/lv/node/234322?saleref=19563
Tad vēl arī no riekstiem un sēklām iegūti dažādi sviesti: ķirbju, zemesriekstu, mandeļu, lazdu. Tad vēl arī dažādas sēkliņas, kaut vai mūsu pašu linsēklas. Par sprostos dētajām olām labāk aizmirst. Tikai brīvas turēšanas apstākļos dētas vistu olas ir lietojamas uzturā. Vislabāk ēst kārtīgus lauku sierus. Ja garšo, tad droši var ēst pupiņas, bet tikai ne tās, kas ir kaltētas, bet svaigā veidā vai sasaldētas. Cerams, ka kādam noder manis rakstītais. Varu vēl turpināt...

17/10/2014
10:33
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

papucis said
Bez tam, pie mums vēl ir ļoti labi ar pārtiku atšķirībā no citām valstīm no kurām nāk šie augstā līmeņa treneri.

Kā nu kurā valstī. Piemēram, Vācijā (konkrēti par Freiburgu varu teikt, bet citur līdzīgi) parastā veikalā puse pārtikas ir Bio. Pie tam, stāv nevis kaut kur īpašos plauktos, bet gan kopā ar visiem pārējiem pārtikas produktiem. Un maksā vidēji par trešdaļu lētāk kā pie mums, jo daudz lielāks pieprasījums pēc dabiskākas produkcijas nekā pie mums. Piemēram, bioloģiskais piens, kur govis civilizētākos apstākļos tiek turētas, maksā tikpat, cik pie mums parastais piens.
P.S. Ja tos našķus, kūciņas un saldumus vispār neēdīs, tad arī it nemaz negribēsies ēst.

17/10/2014
11:29
Agy
Agy
Rīga/Liepāja
Eksperts
Members
Forum Posts: 1792
Member Since:
26/03/2011
Offline

Vispār cilvēce sevi ir novedusi līdz tadam absurdam, ka pat pienu neiesaka lietot, bet mūsu senči akmens laikmetā pārtiku nevarēja izvēlēties un kalorijas neskaitīja, svarīgi bija izdzīvot. Gaļa mums palīdzēja strauji attīstīties. Tad nebija alerģijas, laktozes nepanesības, glutēna nepanesība, vegānisms un veģetārisms, bet tagad, ar katru soli atgriežamies, kur sākām. Vai tad evolūcija paredzēja, ka homo sapiens kļūs par tādu nīkuli?

17/10/2014
11:36
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

Agy, tad 30 gados jau skaitījās ilgi dzīvot un cilvēks bija vecs. Jūti atšķirību?

17/10/2014
12:35
OreMan
Valmiera, Rīga
Admin
Forum Posts: 1617
Member Since:
22/07/2009
Offline

Agy said

Vispār cilvēce sevi ir novedusi līdz tadam absurdam, ka pat pienu neiesaka lietot, bet mūsu senči akmens laikmetā pārtiku nevarēja izvēlēties un kalorijas neskaitīja, svarīgi bija izdzīvot. Gaļa mums palīdzēja strauji attīstīties. Tad nebija alerģijas, laktozes nepanesības, glutēna nepanesība, vegānisms un veģetārisms, bet tagad, ar katru soli atgriežamies, kur sākām. Vai tad evolūcija paredzēja, ka homo sapiens kļūs par tādu nīkuli?

Kā reiz šajos senajos laikos pilnīgi visiem cilvēkiem bija laktozes nepanesamība, jo nevienam vēl nebija ienācis prātā dzert svešas sugas dzīvnieka pienu. Mutācija gēnā, kas mūsdienās rada proteīnu, kas spēj pārstrādāt laktozi, radās tikai pēc tam, kad radās iespēja pieradināt mājdzīvniekus un atklāt piena lietošanas vienreizējumu. Izrādījās, ka šī mutācija ir ļoti noderīga izdzīvošanas cīņā, tāpēc tā strauji izplatījās un mūsdienās jau ļoti daudzi cilvēki spēj laktozi pārstrādāt (bet, protams, vēl joprojām ļoti daudzi to arī nespēj, kas ļoti atkarīgs no izcelsmes ģeogrāfiskās vietas).

Attiecībā uz glutēnu - nevar spriest, vai bija grutēna nepanesamība vai nebija, jo nebija vēl parādījušies tie graudaugi, kas mūsdienās ir paverdzinājuši cilvēci. Pieņemu, ka tomēr mūsdienās cilvēki spēj paciest glutēnu daudz labāk kā senatnē, tikai jautājums - priekš kam vajadzīgs tā ciest?

Inga_K said

Agy, tad 30 gados jau skaitījās ilgi dzīvot un cilvēks bija vecs. Jūti atšķirību?

Īstenībā tā varētu arī nebūt. Jaunākie pētījumi liecina, ka tas ir tikai ļoti izplatīts mīts. Protams, agrāk mira jaunāki, jo bija grūti sadzīvot vienā dzīves telpā ar plēsējiem un tā, bet kopējais veselības stāoklis bija daudz labāks un, ja paveicās izvairīties no lauvām, tad varēja arī nodzīvot vidēji daudz ilgāk kā mūsdienās..

The harder the surface and the less between your feet and the ground, the softer the landing.. –> www.youtube.com/v/kpnhKcvbsMM
17/10/2014
12:48
Inga_K
Inga_K
Pie Ogām
Speciālists
Members
Forum Posts: 649
Member Since:
27/08/2010
Offline

OreMan, kā zināms, mūsdienu medicīna izvelk vārgos īpatņus, kas senatnē apmira jau pirmajā dzīves gadā vai pirmajos piecos, vai priekšlaicīgi dzimušos - tagad jau pat 20-kurā tur nedēļā piedzimušos, kad daudzas organisma funkcijas nav līdz galam attīstījušās, tādējādi - protams, ka populācija bija daudz veselīgāka ;)

17/10/2014
12:52
Vīlīte
Vīlīte
Rīga, centrs
Zinātājs
Members
Forum Posts: 79
Member Since:
13/08/2013
Offline

Par sevi varu teikt, ka neesmu izcila uzturā, tomēr pie tā piedomāju, jo pie tauku slānīša varu tikt ātri.
Čipsi utm. sāļās uzkodas man nekad nav īpaši saistījušas, tāpēc pati nepērku, roka veikalā nestiepjās, bet ir gadījies ēst, tāpat pīrāgi. Būlciņas gan man garšo vienā vietā pirktas, kas ir pa ceļam uz mājām, bet atļaujos retu reizi, jau tā gana daudz svinību, kuros tiek pasniegti našķi un atteikties būtu grūti, jo kūciņa arī garšo.
Vissvarīgākais jau tomēr ir ikdienas uzturs - mērces ar miltiem, balto miltu maize, arī ar graudu maizi uzmanos, cukurs, pārtika kurā tas ir daudz, lai gan izskatās ne tik ļoti kaitīga, piemēram saldie mušļi utm., viss kas apcepts eļļā uz pannas, garšīgi, bet katru dienu, tas ātri novestu pie tauku slānīša, pankūkas, desas vispār nepērku, kartupeļi, pusfabrikāti - sausās zupiņas utm., limonādes un saldinātas sulas, saldie alkoholiskie kokteiļi (vienīgais alkohols kas man garšo ir sausais vīns), un droši, ka šo sarakstu varētu papildināt, tik uz sitiena nevaru atcerēties. Burgerēstuvēm eju ar līkumu, tāpat picērijām, lai gan melotu ka picas man negaršo, īpaši ja tās gatavotas labā virtuvē, nevis čili picas variants, un labu virtuvi jau katru dienu neapmeklēs. Paveicies ka man darbā ir lieliska iespēja ēst labi, un visbiežāk izvēlos bezmajonēzes salātus un griķus, vai kādu liesāku gaļu, zupas.
Protams daļa ir tādu, kam liekais svars nebūs, jo ir tāda vielmaiņa, organisms, bet tiem kam ir jau tendence uz aptaukošanos, tad 3 burgeri pēc pusmaratona ir tas pats kas pa taisno uzsmērēt tos uz ciskām, pardon, bet organisms pēc tādas slodzes piebāsts ar kaut ko neveselīgu apmūlst un tos labumus nevis nodedzina, bet uzņem kā rezervīti nākamajam maratoniņam, un tā uz aplīti, vismaz tā man skaidro fitnesa trenere.
Sports ir 30 % tam lai Tu būtu skaista un figūrīga, pārējie 70% ir uzturs.

Par sporta uzturu var paskatīties iepriekšējā gada Nordea skolas prezentāciju, ļoti jauki bija viss aprakstīts, bet tas ir tiešām darbs to ievērot.

17/10/2014
13:33
Džokers
Džokers
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 163
Member Since:
25/01/2013
Offline

Vīlīte ir nosaukusi praktiski visu manu ikdienas uzturu. Žēl tikai, ka tas viss ir uzskaitīts pie negatīvā. :) Ar lieku svaru gan man problēmu nav, bet disciplīna attiecībā uz ēšanu gan man pamatīgi pieklibo.

17/10/2014
13:40
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

Vēl aizmirsu pateikt, ka svarīgi, kāda sagatavošanās cikla fāze ir. Ja vairāk tiek spēks trenēts, strādāts svaru zālē, tad jāveido tāda ēdienkarte, kas satur vairāk olbaltumvielu. Ja ir daudz ātruma treniņu, tad jāuzlādējas vairāk ar OH enerģijai. Ja daudz lēno un garo skrējienu un ātruma treniņi mazāk tiek veikti, tad attiecīgi mazāk OH. Attiecīgi tad no sagatavošanās cikla fāzes arī jāveido ēdienkarte.
Un es uzskatu, ka nav vajadzīgs īpaši aizrauties ar ēdienu gatavošanu un dažādu kulinārijas brīnumu pagatavošanu. Tas vairāk hobijam un priekam. Man visi ēdieni ir gaužām vienkārši. Ieberu katlā kaut ko un uzlieku vārīties. Pēc tam, kad nozvana, tad izslēdzu un ir gatavs lietošanai. Dažus produktus, piemēram, auzas, amaranta pārslas, griķus vai riekstus, vienkārši ieberu aukstā ūdenī, un pēc kāda laika ir gatavs. Visus augļus, dārzeņus var grauzt tāpat. Vienīgi dažus labāk sarīvēt/sasmalcināt, lai vieglāk sagremot.

17/10/2014
13:48
Zigis
Zigis
Ulbroka
Zinātājs
Members
Forum Posts: 90
Member Since:
14/06/2011
Offline

Nu redz cik forši diskusija virzās, paldies! Svādāk domāju, cik gan ilgi būs jāēd desmaizes un cīsiņi! :)

17/10/2014
14:16
M257
Grīziņkalns
Eksperts
Members
Forum Posts: 2630
Member Since:
15/03/2011
Offline

Tieši dēļ tādas attieksmes dēļ kā ansiso ir pret ēdiena gatavošanu plaukst un zeļ pusfabrikātu bizness - iemet mikroviļņu krāsnī, sagaidi zvanu un gatavs, nekas daudz pašam nav jādara :) Ēdienu ir jāgatavo ar prieku un mīlestību kur katra maltīte ir kā mākslas darbs :)

Ne viss ir tā, kā izskatās.
17/10/2014
14:37
Agy
Agy
Rīga/Liepāja
Eksperts
Members
Forum Posts: 1792
Member Since:
26/03/2011
Offline

uzvarīt makaronus, griķus, rīsus, auzu pārslas ir vienkārši un, domāju, ka ansiso nerunā par pusfabrikātiem, bet par lietām, kuras nosaucu.

17/10/2014
14:55
Vīlīte
Vīlīte
Rīga, centrs
Zinātājs
Members
Forum Posts: 79
Member Since:
13/08/2013
Offline

droppy, tieši tādēļ pieminu, ka ir daudz tādu cilvēku, kam liekais svars nav un nebūs, lai ko ēstu, jo ir tāds organisms.
Man draudzene nesporto un nekad to īsti nav darījusi, viņa bieži pusdienās ēd Fri kartupeļus un burgerus, jo garšo, visādi našķi garšo, un viņai ir modeles augums, un ne tikai augums, kopējais izskats ir modeles cienīgs, viņai vienkārši ir paveicies, bet nu diemžēl ar laiku tāpat tas viss parādīsies, jo nekas labs tais ēdienos nav :)

17/10/2014
15:00
Vizbuliite
Vizbuliite
Zinātājs
Members
Forum Posts: 118
Member Since:
04/07/2010
Offline

Ēdu, lai izdzīvotu. No našķiem neatsakos, kulinārijas brīnumus netaisu. Nekādas ēdienkates nav. Vispirms apēdu to, kas nav jāgatavo. No pusfabrikātiem pērku tikai pankūkas ar pildījumu. Piekrītu "ēst jāgatavo ar prieku un mīlestību" un tas tomēr prasa laiku, tāpēc to varu atļauties tikai 2-3 reizes nedēļā. Pusdienas man izdevīgāk paēst ārpus mājas.

17/10/2014
15:12
ansiso
ansiso
Speciālists
Members
Forum Posts: 786
Member Since:
04/07/2011
Offline

Agy said

uzvarīt makaronus, griķus, rīsus, auzu pārslas ir vienkārši un, domāju, ka ansiso nerunā par pusfabrikātiem, bet par lietām, kuras nosaucu.

Tieši tā. Un domāts bija, ka nozvana nevis mikroviļņa krāsns, bet gan plīts zvaniņš. Pats agrāk arī nedaudz aizrāvos ar dažādiem kulinārijas brīnumiem, bet tad sapratu, ka tas paņem daudz laika, ko varētu ieguldīt citur, piemēram, skriešanā.

No permission to create posts