00:41
26/03/2011
Sorry, ka nav par skriešanu, bet skriets tiek, bet savādāk un vajag padomu!
Tā nu sanācis, ka ir gadījies darbs ar dienām, kad slodze līdz ārprātam ir liela, bet mijās ar resnēšu pie datora ar kamerāliem darbiem! Slodze ir liela, kad darbs ir svaigā gaisā - tiek pat skriets un nevis savā tempiņā, bet pat 2x ātrāk. apakšā vecais labais "time is money". Jūtu ka pēdējā laikā ar parastu pārtikas pārdomātu uzņešanu ir par maz. Atjaunoties lāga nesanāk un enerģijas krājumi izsīkst ātri.
Tad nu padomu vajadzētu par ogļhidrātu avotiem un atjaunošanās līdzēkļiem! Vitamīni tiek dzerti, kas nu aptiekā dabonami! Bet vai šādās reizēs varu izlīdzēties ar vīnogu cukuru (atšķaidītu ar ūdeni, protams), enerģijas batoniņiem un kat ko tādu. Neko tādu mega duper, super special jau nevaiga! Vnk kādu padomiņu no ērti pieejamām lietām Rimi veikalā.
Kad bija treniņi, lietoju L-Carnitine, bet vai no viņa ir jēga šādās situācijās, kad skrien, neskrien, skrien, neskrien... ak dievs suns ... neskrien, braucam uz nākamo objektu... cik ilga ir viņa iedarbība (dienas deva 10 ml)?
07:31
13/11/2009
Agy rakstīja:
Bet vai šādās reizēs varu izlīdzēties ar vīnogu cukuru (atšķaidītu ar ūdeni, protams), enerģijas batoniņiem un kat ko tādu.
Droši vien… kāpēc gan ne…
Kad bija treniņi, lietoju L-Carnitine, bet vai no viņa ir jēga šādās situācijās, kad skrien, neskrien, skrien, neskrien… ak dievs suns … neskrien, braucam uz nākamo objektu… cik ilga ir viņa iedarbība (dienas deva 10 ml)?
Par karnitīnu gan neko daudz nezinu. Cik sapratu no foruma sarunām – tas palīdz dedzināt uzkrātos taukus, skrienot lēni un ilgi. Pats par sevi jau enerģiju nedod. (Labojiet, ja kļūdos.) Iznāk, ka šim gadījumam nebūtu īstais?
17:23
26/03/2011
19:20
13/11/2009
Liekas, proporcijām īpašas nozīmes nav. Kā labāk garšo, tā lieto. :)
Vienu reizi mūžā to vīnogu cukuru jeb glikozi iegādājos rimčikā, izlietojis pat neesmu. Paka stāv kaut kur nobāzta. Nebija jau slikts, tikai… neredzu iemeslu spiest uz vīnogu cukuru, ja ir dabūjams parastais – lētāks.
(Vai ir kādi speciāli apsvērumi, kāpēc parastais neder? Jā, drusku lēnāk uzsūcas – taču tāpat jau gana ātri. Manuprāt.)
Ilgtermiņā veselībai labāki būtu tieši lēnāk pārstrādājami ogļhidrāti. Rudzu maize, makaroni, zirņi, pupas u.tml. produkti… Ko vajadzētu ēst jau vairākas stundas pirms slodzes… Vienkārši sakot – baudīt kārtīgas brokastis, ja dienā gaidāma noskriešanās.
Paskaties šī teksta beigās – par glikēmisko indeksu.
No ātrajiem saldumiem laikam pilnīgi atteikties nevaram – īpaši sportojot. Tomēr nevajadzētu ar tiem ļoti aizrauties, tai skaitā, arī ar vīnogu cukuru. Aizkuņģa dziedzerim tādas trieciendevas var nepatikt – ja atkārtojas regulāri. :(
14:10
28/10/2011
20:21
26/03/2011
21:01
Andulis rakstīja:
Nebija jau slikts, tikai… neredzu iemeslu spiestuz vīnogu cukuru, ja ir dabūjams parastais – lētāks.
(Vai ir kādi speciāli apsvērumi, kāpēc parastais neder? Jā, drusku lēnāk uzsūcas – taču tāpat jau gana ātri. Manuprāt.)
Pameklē internetā informāciju par FRUKTOZI (galda cukurs saharoze ir pus uz pusi fruktoze un glikoze). Sapratīsi kamdēļ tās lietošana ir tik kaitīga. Tajā skaitā - arī medus, limpenes, saldumi, kuru sastāvā tā ir. VIENĪGAIS izņēmums - slodzes laikā.
Ja ir slinkums pameklēt un kādreiz sāksies veselības problēmas, nesakiet, ka neesat brīdināti.:D
Agy, pietiks šoreiz ar dienišķās rupjmaizes šķēli uz kuras likts Holandes siers. Neredzu jēgu hobijskrējējiem niekoties ar uztura bagātinātājiem, ja pat nopietnie skrējēji pret tiem attiecas pietiekami piesardzīgi. Ja vien nav kur likt naudu un nesatrauc sava veselība... Piemirsu, aptiekās nopērkamās glikozes tabletes arī der. Kautvai kilogramu! Njamm.:)
22:16
13/11/2009
džespers rakstīja:
Pameklē internetā informāciju par FRUKTOZI(galda cukurs saharoze ir pus uz pusi fruktoze un glikoze). Sapratīsi kamdēļ tās lietošana ir tik kaitīga. Tajā skaitā - arī medus, limpenes, saldumi, kuru sastāvā tā ir. VIENĪGAIS izņēmums - slodzes laikā.
Ja ir slinkums pameklēt un kādreiz sāksies veselības problēmas, nesakiet, ka neesat brīdināti.:D
Daudz laika studēt nav, ātrumā - neko tādu nāvējošu gan neatrodu. Jā, fruktoze, lielā daudzumā uzņemta, var radīt problēmas. Tāpat kā jebkas cits. It īpaši, ja pievienojas iedzimts kādu enzīmu trūkums... Tomēr nepazīstu nevienu, kas būtu iedzīvojies nopietnās kaitēs tieši no medus vai āboliem (ar fruktozi bagāts auglis). ;) Arī vecmāmiņu zaptes, ar to pašu galda cukuru vārītās, esam ēduši bez sliktām sekām, ja vien pirms tam ir fiziski strādāts vai skriets.
Piemirsu, aptiekās nopērkamās glikozes tabletes arī der. Kautvai kilogramu!
Taisnība, glikozes tabletes arī varam Agy ieteikt, ja nu vajag ātri un dozēti. :) Bet kilograms būs stipri par daudz un par dārgu, nevajag pārspīlēt. ;)
08:31
28/10/2011
džespers rakstīja:
Pameklē internetā informāciju par FRUKTOZI (galda cukurs saharoze ir pus uz pusi fruktoze un glikoze).
Saharoze nav fruktozes un glikozes maisījums. Organismā saharoze tiek sašķelta hidrolīzes procesā ar enzīmu palīdzību par fruktozi un glikozi. Hidrolīze nenotiek zibenīgi un kas tur slikts, ja bites to jau izdarījušas mūsu vietā? Protams, daudzas stundas pirms plānotās slodzes jāuzņem arī saliktie cukuri no pilngraudu produktiem, dārzeņiem un pākšaugiem, jo to sašķelšana prasa laiku.
No raksta par sportistu uzturu:
Kļūda Nr. 2 — Vienkāršo cukuru pārmērīga lietošana
Ar terminu „vienkāršie cukuri” saprotam glikozi un saharozi (parastais galda cukurs), kas visi ir slikta izvēle enerģijas uzņemšanai. Lielākā problēma ir tāda, ka visi šie cukuri jājauc vājos 6-8% šķīdumos, lai tie tiktu efektīvi uzņemti organismā. Diemžēl šāda koncentrācija nodrošina tikai ap 100 kalorijām stundā, kas fiziskas slodzes laikā ir krietni par maz. Ja šādu šķidrumu dzer tā, lai sanāk pietiekams kaloriju apjoms, šķidruma ir par daudz. Savukārt, pagatavot dubulti vai trīskārši stipru maisījumu nedrīkst, jo tāds šķīdums vēderā vienkārši neuzsūksies, līdz nebūs pietiekami atšķaidījies. Lai to atšķaidītu, organisms ņems ūdeni no muskuļiem un šūnām — kur tas jau tā ir deficītā.
Vienkāršo cukuru vietā ieteicams lietot garo ķēžu kompleksos ogļhidrātus (piemēram, maltodekstrīnu), jo tie uzsūcas dabiskajā ātrumā 15-20% koncetrācijā un satur daudz vairāk kaloriju. Līdz ar to, izvēloties sporta dzērienus, vajadzētu sīkāk papētīt to sastāvu, vai, dzērienus jaucot pašiem, skatīties, ko liekam iekšā. Tas protams nenozīmē, ka sastāvā nevar būt gan tie vieni, gan tie otri cukuri - katrs uzsūksies savā tempā, un tiks uzņemti abi vienlaicīgi. Piemēram, High5 Energy Source dzēriena 500 ml ir 16 grami fruktozes un 30g maltodekstrīna, kas abi nepārsniedz augstāk minētās koncentrācijas.
dot rakstīja:
džespers rakstīja:
Pameklē internetā informāciju par FRUKTOZI (galda cukurs saharoze ir pus uz pusi fruktoze un glikoze).
Saharoze nav fruktozes un glikozes maisījums. Organismā saharoze tiek sašķelta hidrolīzes procesā ar enzīmu palīdzību par fruktozi un glikozi. Hidrolīze nenotiek zibenīgi un kas tur slikts, ja bites to jau izdarījušas mūsu vietā? Protams, daudzas stundas pirms plānotās slodzes jāuzņem arī saliktie cukuri no pilngraudu produktiem, dārzeņiem un pākšaugiem, jo to sašķelšana prasa laiku.
No raksta par sportistu uzturu:
Kļūda Nr. 2 — Vienkāršo cukuru pārmērīga lietošana
Ar terminu „vienkāršie cukuri” saprotam glikozi un saharozi (parastais galda cukurs), kas visi ir slikta izvēle enerģijas uzņemšanai. Lielākā problēma ir tāda, ka visi šie cukuri jājauc vājos 6-8% šķīdumos, lai tie tiktu efektīvi uzņemti organismā. Diemžēl šāda koncentrācija nodrošina tikai ap 100 kalorijām stundā, kas fiziskas slodzes laikā ir krietni par maz. Ja šādu šķidrumu dzer tā, lai sanāk pietiekams kaloriju apjoms, šķidruma ir par daudz. Savukārt, pagatavot dubulti vai trīskārši stipru maisījumu nedrīkst, jo tāds šķīdums vēderā vienkārši neuzsūksies, līdz nebūs pietiekami atšķaidījies. Lai to atšķaidītu, organisms ņems ūdeni no muskuļiem un šūnām — kur tas jau tā ir deficītā.
Vienkāršo cukuru vietā ieteicams lietot garo ķēžu kompleksos ogļhidrātus (piemēram, maltodekstrīnu), jo tie uzsūcas dabiskajā ātrumā 15-20% koncetrācijā un satur daudz vairāk kaloriju. Līdz ar to, izvēloties sporta dzērienus, vajadzētu sīkāk papētīt to sastāvu, vai, dzērienus jaucot pašiem, skatīties, ko liekam iekšā. Tas protams nenozīmē, ka sastāvā nevar būt gan tie vieni, gan tie otri cukuri - katrs uzsūksies savā tempā, un tiks uzņemti abi vienlaicīgi. Piemēram, High5 Energy Source dzēriena 500 ml ir 16 grami fruktozes un 30g maltodekstrīna, kas abi nepārsniedz augstāk minētās koncentrācijas.
dot rakstīja:
Saharoze nav fruktozes un glikozes maisījums. Organismā saharoze tiek sašķelta hidrolīzes procesā ar enzīmu palīdzību par fruktozi un glikozi. Hidrolīze nenotiek zibenīgi un kas tur slikts, ja bites to jau izdarījušas mūsu vietā? Protams, daudzas stundas pirms plānotās slodzes jāuzņem arī saliktie cukuri no pilngraudu produktiem, dārzeņiem un pākšaugiem, jo to sašķelšana prasa laiku.
Saharoze ir disaharīds un sastāv no D-glikozes un D-fruktozes cikliskajiem atlikumiem. Saharozes pilnais ķīmiskais nosaukums ir β-D-fruktofuranozil-(2→1)-α-D-glikopiranozīds, kaut arī uz ātru roku paņēmu no wiki, tas viss ir taisnība.
džespers rakstīja:
Ļoti labi zinām kāda izskatās uzgrilēta gaļa. To pašu dara fruktoze ar mūsu asinsvadiem.
Tas ir tikai iemesls viens-no, kamdēļ to nelietot.
Nu nevajag jau pārspīlēt, uzrādi avotu no kurienes tev tāds brīnums uzradās, tad varbūt sākšu tev ticēt...
21:30
Arle rakstīja:
džespers rakstīja:
Ļoti labi zinām kāda izskatās uzgrilēta gaļa. To pašu dara fruktoze ar mūsu asinsvadiem.
Tas ir tikai iemesls viens-no, kamdēļ to nelietot.
Nu nevajag jau pārspīlēt, uzrādi avotu no kurienes tev tāds brīnums uzradās, tad varbūt sākšu tev ticēt...
Te ir viens no avotiem, kuru kāds no vsk noskrien skrējējiem kautkur forumos jau reiz ievietoja: Sugar-The bitter truth video. Neatceros kurā minūtē tieši, lekcija ir diezgan gara. Un pietiekami ticama.
Arī sēņu mērce pagatavota no zaļajām mušmirēm esot baigi garšīgā... Cik ir liecinājuši tie daži izdzīvojušie, kas to kādreiz ir nomēģinājuši.:D