Biedriem

Komanda piedalās

VSK Noskrien Facebook profils

Forums

Please consider registering
guest

Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —

— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 4 characters - maximum search word length is 84 characters

No permission to create posts
Topic RSS
Nordea Rīgas maratons 2012
03/05/2012
12:39
jupe
jupe
Rīga
Speciālists
Members
Forum Posts: 625

Secinājums pēc pirmās pieredzes no skriešanas kopā ar TT ir - nav obligāti jāturas TT tempā. TT man drīzāk ir kā orientieris. Pēc skrējiena ir sajūta, ka vajadzēja tomēr sākt tā, kā biju paredzējis - pirmie 2 km mazliet lēnāk nekā TT 2:15 temps (6:23 vietā ~7min/km) un tad tempa kāpināšana un TT ķeršana. kaut kur jau kāds pieminēja par to pulsa uzlekšanu gaisā un nespēju to dabūt lejā. Ar mani tieši tā arī notika. Ikdienā pie 6:20min/km pulss parasti nelien virs 150 (pat, ja sāku ar tādu ātrumu uzreiz), te uzreiz uzleca uz 160 un kāpa pamazām gaisā (gan jau sacensību stresiņš arī pie vainas). Beigās (~18.-19.km) jau vairs nespēju izturēt, kad bija uzlecis uz 180 un lūzu konkrēti nost. Nelīdzēja nekas no TT atbalsta. Skatoties uz saviem skrējieniem, domāju, ka varētu mierīgi vēlāk turēt tempu ap 6min/km un sadeldēt atstarpi no TT. Pie tam pulsam vajadzētu būt arī ap/zem 170.
Saprotu, ka tas viss ir "kā būtu, ja būtu". :) Nav ne jausmas vai tiešām beigās spēka būtu bijis vairāk, bet man tā ideja "sākums lēnāks, beigas ātrākas" liekas tuvāka.

03/05/2012
12:48
Signis
Signis
Affoltern am Albis
Admin
Members
Forum Posts: 1718

Man, piemēram, pulss, ja skrienu ar kādu kopā (TT, draugs) ir vismaz par 10 vairāk, lai arī nekādas citas sekas, problēmas no tā nerodas. Pie vienāda tempa vienādas sajūtas, bet pulss spēj tā lēkāt. Sacensībās jau vispār ar pulsu ir drusku savādāk nekā treniņos. Profesionāli sportisti vispār neņem pulsu, laiku mačos vērā - tikai bliež uz sajūtām.

03/05/2012
12:56
M257
Grīziņkalns
Eksperts
Members
Forum Posts: 2630

Ir statistika un ir individuālā realitāte - nesen rēķināju, ka tempa atšķirība starp TT ir apmēram 0:40min/km, kas var būt gana daudz, lai pārķertu tempu, ja izvēlas skriet līdzi ātrākajiem TT, kā arī var būt daudz par lēnu, ja izvēlies skriet ar lenākajiem. Visus novienādot un piespiest skriet vienā tempā ar TT arī nebūtu diez ko labi :) Katram ir arī sava stratēģija, kam patīk izlikt sevi sākumā un beigās aizrāpot, kuram atkal negatīvie spliti, kuram atkal patīk turēt vienmērīgu tempu .. visiem neizpatiksi, tādēļ vispareizākais TT būtu skriet vienmērīgā tempā, lai var TT izmantot kā vizuālo orientieri ne tikai tie, kuri skrien kopā ar TT bet arī tie, kuri ir ātrāki vai lēnāki par TT. Lai vai kāds būtu lēmums par TT veidu, lai nebūtu nekādu pārpratumu, vajadzētu jau iepriekš visiem TT vienoties kā tiks temps turēts un par to arī paziņot.

Ne viss ir tā, kā izskatās.
03/05/2012
12:58
Tobish
Tobish
Vecumnieki
Interesents
Members
Forum Posts: 21

Nujā, es arī pirmo Biķernieku pusapli blisinājos pulkstenī un šausminājos par tur novērojamo, kaut gan pašsajūta/elpošana bija labākajā kārtībā. Tālākajā distancē pulsam pārstāju pievērst uzmanību.

03/05/2012
13:10
Stereotips
Stereotips
Ogre
Zinātājs
Members
Forum Posts: 442

Viesiem par visu ir taisnība, jo sava. Bet tur ārā ir jābūt normai, standartam. Kā TT skrien ārzemju mačos? Mans viedoklis ir, ka tomēr TT ir jāskrien stabili cik no trases reljefa, seguma un pūļa lieluma tas ir iespējams (man tas šķiet nenormāli kruta noskriet pusīti vai maratonu vienā tempā), un kā jau vairāki biedri pieminēja TT ir vizuāls orientieris jebkurā trases posmā. Vai TT būtu jāpilda arī TIEŠA motivācijas trenera funkcija? Tādas lietas ir ļoti individuālas un uz katru iedarbojas atšķirīgi. Vai uz krekla nevajadzētu rakstīt arī tempu min/km?

03/05/2012
13:51
Aivars
Aivars
Salaspils
Eksperts
Members
Forum Posts: 1361

papucis said

Ir statistika un ir individuālā realitāte - nesen rēķināju, ka tempa atšķirība starp TT ir apmēram 0:40min/km, kas var būt gana daudz, lai pārķertu tempu, ja izvēlas skriet līdzi ātrākajiem TT, kā arī var būt daudz par lēnu, ja izvēlies skriet ar lenākajiem. Visus novienādot un piespiest skriet vienā tempā ar TT arī nebūtu diez ko labi :) Katram ir arī sava stratēģija, kam patīk izlikt sevi sākumā un beigās aizrāpot, kuram atkal negatīvie spliti, kuram atkal patīk turēt vienmērīgu tempu .. visiem neizpatiksi, tādēļ vispareizākais TT būtu skriet vienmērīgā tempā, lai var TT izmantot kā vizuālo orientieri ne tikai tie, kuri skrien kopā ar TT bet arī tie, kuri ir ātrāki vai lēnāki par TT. Lai vai kāds būtu lēmums par TT veidu, lai nebūtu nekādu pārpratumu, vajadzētu jau iepriekš visiem TT vienoties kā tiks temps turēts un par to arī paziņot.

Papuča teiktajam piekrītu pilnībā.
Vēl par skatītājiem pilsētu ielās - tiem nu galīgi nav ne jausmas, kādu splitu tur katrs no TT ir izdomājis.
Un vēl - būtu jāpadomā arī par to ziņu, ko TT citiem relatīvi tālu esošiem sacensību dalībniekiem "sūta" garajos taisnajos gabalos un posmos ar reverso kustību.

Nekas tā neuzlabo dzīves kvalitāti un pašsajūtu kā skriešana!
03/05/2012
13:52
Lauma
Lauma
Svētdienas skrējējs
Admin
Forum Posts: 1634

Sacensībās nav TT slikti, sacensībās ir TT atkal slikti.
Piekrītu, ka pusīti TT skrien vienā tempā, bet maratona TT pirmo pusīti skrien nedaudz ātrāk un tad otro pusīti lēnāk, jo kā zināms uz beigām spēciņš parastajam mirstīgajam paliek mazāk :)

Mountains are not stadiums for my ego, but cathedrals for my soul.
03/05/2012
13:59
jupe
jupe
Rīga
Speciālists
Members
Forum Posts: 625

laumiic said

Sacensībās nav TT slikti, sacensībās ir TT atkal slikti.
Piekrītu, ka pusīti TT skrien vienā tempā, bet maratona TT pirmo pusīti skrien nedaudz ātrāk un tad otro pusīti lēnāk, jo kā zināms uz beigām spēciņš parastajam mirstīgajam paliek mazāk :)

Nea - TT ir forši. Man patika. Tas, ka spēciņa pamaz, nav TT vaina. :)

03/05/2012
14:02
Ainīc
Ainīc
Jelgava
Zinātājs
Members
Forum Posts: 201

Starpcitu kāpēc netika nodrošināti TT pusmaratonā ar laiku 1h30min?
Domāju, ka šie TT būtu bijuši arī ļoti pieprasīti.
Iespējams esmu kaut ko palaidis garām..

03/05/2012
14:26
Aivars
Aivars
Salaspils
Eksperts
Members

sm72 said

Es tomēr palieku pie savas pārliecības, kāda man bija pirms Valmieras maratona. Ja distancē ir TT uz 3:30 maratonam un 1:45 pumaratonam, tad nav jēgas šiem TT kopā skriet. Tādā gadījumā TT uz 1:45 nav nekādas jēgas. Labāk tad TT uz 3:30 pirmo pusi skrien pa 1:40 (100 min), kas daudziem pusmaratonistiem ir vēlamais sasniedzamais mērķis, bet otru pusi skrien 1:50. TT parasti jau skien priekš tiem, kuriem pirmā puse ir lēnāka par otro, nevis tiem, kuri jau ir tādā līmenī, ka spēj ieplānoties "negative splits" robežās.

Šajā gadījumā Tu, sm72, jauc divas lietas - konkrētu maratonu organizēšanas īpatnības un TT būtību.
Piekrītu Tev jautājumā par to, ka gadījumos, kad maratona un pusmaratona starts tiek dots vienlaicīgi un skrējiens notiek pa vienu un to pašu maršrutu, tad vienlaicīgai TT uz 3:30 maratonā un 1:45 pusmaratonā nav lielas, lai neteiktu nekādas, jēgas.
Nevaru Tev piekrist, ka "TT parasti skien priekš tiem, kuriem pirmā puse ir lēnāka par otro". Šoreiz nerunāšu par medicīniskajiem aspektiem un par to vai pirmajai pusei būtu jābūt lēnākai vai ātrākai par otro. Man šķiet, ka TT loma un nozīme ir daudz plašāka. Interesanti, bet kā Tu izskaidrotu, kāpēc TT būtu nepieciešami krāsainie baloni, spilgti krekliņi ar attiecīgu uzrakstu? Vai tas nepieciešams tiem, kuriem distances pirmā puse ir lēnāka par otro un kuri cieši pielipuši seko TT?
TT nepārprotami skrien visu šajā pasākumā iesaistīto interesēs - gan visu to, kuri atrodas sacensību trasē, gan arī to, kuri atrodas ārpus tās un vēro tās norises. Tie ir kā marķieri reālajā vidē un reālajā laikā, kuri iezīmē konkrētu tempu, kādu konkrētu atskaites punktu, robežu šajā kustīgajā un nepārtraukti mainīgajā skrējēju masā, kas ļauj labāk orientēties notiekošajā šajā nepārtrauktā kustībā esošajā un mainīgajā vidē.
Un tieši tā pēc manas pārliecības ir TT būtība un sūtība. :)

03/05/2012
14:40
Ainars
Ainars
Rīga
Admin
Forum Posts: 755

Ainīc said

Starpcitu kāpēc netika nodrošināti TT pusmaratonā ar laiku 1h30min?
Domāju, ka šie TT būtu bijuši arī ļoti pieprasīti.
Iespējams esmu kaut ko palaidis garām..

Droši vien organizatori uzskata, ka tiem, kas skrien pa 1:30 un ātrāk jau pašiem būtu jāmāk tikt ar sevi galā. Protams, pieprasīti būtu. Arī 1:20 būtu pieprasīti. Vienmēr jau ir ērtāk iesēsties astē:)

03/05/2012
14:53
Signis
Signis
Affoltern am Albis
Admin
Members
Forum Posts: 1718

TT laikus izvēlas organizatori, mums ir pieredze ari TT 1h30.

03/05/2012
15:25
laaga
Ikšķile
Zinātājs
Members
Forum Posts: 225

Starpcitu, organizatori nekādus nosacījumus TT neizsaka? Tiek noteikts tikai finiša laiks un pārējais ir pašu TT rokās / kājās?

03/05/2012
15:26
Mārtiņ š
Rīga
Zinātājs
Members
Forum Posts: 240

Man atkal TT uz 3:00 gribētos. Neesmu tik pārliecināts par savām spējām.

03/05/2012
15:48
Agy
Agy
Rīga/Liepāja
Eksperts
Members
Forum Posts: 1792

sorry veci, bet man jamaina komandas ieraksts! varbut kads var padalities, uz kuru e-pastu jasuta, lai nomaina! Uz kaut kadu aizsutiju, bet vel nav atbildes!

03/05/2012
16:59
dot
dot
dīvāna iemītnieks
Eksperts
Members
Forum Posts: 1700

Ja nan ļautu izvēlēties TT taktiku, tad balsotu ar abām kājam par negatīvajiem splitiem, jo pats tā skrienu :) Un vēl tas ir ekonomiskāk no enerģijas taupīšanas viedokļa. Tas, ka vairums sākumu pārķer un vēlāk nevar pakustināt kājas, nebūt nenozīmē, ka TT šāda taktika būtu speciāli jāatbalsta. Daudz baudāmāk ir skriet līdzi TT, kas visā garumā uztur vienmērīgu tempu ar nelielām korekcijām dēļ reljefa.

Domāju sākt no rītiem skriet, bet rudenī pārāk dubļains, ziemā pārāk auksti, pavasarī pārāk mitrs un vasarā pārāk karsti.
03/05/2012
17:06
Kuks
Kuks
Rīga
Speciālists
Members
Forum Posts: 624

dot said
Ja nan ļautu izvēlēties TT taktiku, tad balsotu ar abām kājam par negatīvajiem splitiem, jo pats tā skrienu :) Un vēl tas ir ekonomiskāk no enerģijas taupīšanas viedokļa. Tas, ka vairums sākumu pārķer un vēlāk nevar pakustināt kājas, nebūt nenozīmē, ka TT šāda taktika būtu speciāli jāatbalsta. Daudz baudāmāk ir skriet līdzi TT, kas visā garumā uztur vienmērīgu tempu ar nelielām korekcijām dēļ reljefa.

+1 no manis. Cik nu es ar savu vienreizējo maču pieredzi varu teikt, bet tomēr - atbalstu maksimāli vienmērīgu TT tempu visas distances garumā. Pat, ja neesmu iesēdies tieši astē, bet vai nu gabalu priekšā vai aizmugurē - TT taču ir orientieris... Un vēl - kkad iepriekš manīju te jau vienu diskusiju par laiku sarakstīšanu uz krekliem...pa kilometram būtu pārāk nesalasāmi, bet katriem 5km jau nu vietai vajadzētu pietikt - tad arī līdzskrējējs un arī malā stāvētājs/skatītājs varētu saprast - ā, desmitais kilometrs, tātad šamais skrien 52minūtes... kkā tā :)

03/05/2012
18:17
laaga
Ikšķile
Zinātājs
Members
Forum Posts: 225

Domāju, ka tāda arī ir TT (tempa turētāju!) būtība - turēt tempu vienmērīgu. Redz, piemēram, "Skrien, Latvija" mājaslapā tā arī tieši ir minēts:
"Tempa turētāji visu distanci veiks vienmērīgā, savam finiša laikam atbilstošā tempā, tas palīdzēs mazāk pieredzējušiem skrējējiem “nepārķert” sākuma tempu, taupīt spēkus skrienot vienmērīgi, orientēties distancē notiekošajā."
Skrienošas 'bākas', kas ir orientieri kā skrienošajiem, tā arī vērojošajiem.

03/05/2012
18:28
Andulis
Rīga
Admin
Forum Posts: 3559

sm72 said
TT parasti jau skien priekš tiem, kuriem pirmā puse ir lēnāka par otro, nevis tiem, kuri jau ir tādā līmenī, ka spēj ieplānoties "negative splits" robežās.

Īsti nav skaidrs, kas domāts ar šo teikumu? Ja distances pirmā puse ir lēnāka par otro - tieši tad jau arī ir tie "negative splits". Pretnostatījums nesanāk.
Cik saprotu - atbalsti lielāku ātrumu pirmajā pusē. Tā izskatās pēc ierosinātās 1:40+1:50 taktikas maratonam. It kā jau būtu simpātiski daudziem (man tai skaitā, jo otrajā pusē pārsvarā noplīstu, arī pērnajā NRM). Tomēr tas nebūšot vis pareizi... Piemēram, redz, kas lasāms jau pirmajā nejauši paķertajā Googlestantes piedāvājumā (http://www.enduranceone.com/articlespacing.html):

Every 10 seconds you run under your goal time in the first half of a race takes away 20 seconds in the second half.

Brīvā tulkojumā: uz katru pirmajā pusē "ietaupītu" minūti, salīdzinot ar plānoto rezultātu - zaudēsi veselas divas otrajā pusē... :(
Tas gan, acīmredzot, pie nosacījuma, ka tiek mēģināts labot PR, nevis vienkārši tiek garā treniņa tempā baudīti distance, ainava, Isostar un burziņš. :)

03/05/2012
19:15
Aivars
Aivars
Salaspils
Eksperts
Members

laaga said

Skrienošas 'bākas', kas ir orientieri kā skrienošajiem, tā arī vērojošajiem.

Apzīmējums labs! Atceros, ka Briseles maratonā tas bija īpaši izteikti - katram ātrumam bija tikai viens TT ar balonu, toties kāāādu! Tas bija ļoti, ļoti liels, es pat teiktu milzīgs, un arī uz tā rakstītais laiks bija saskatāms no liela attāluma. To, patiešām, varēja saukt par skrienošo bāku! :)

No permission to create posts