16:07
28/10/2011
Pagājšgad ap šito laiku es nevarēju 500 metrus noskriet un nemaz netaisījos to darīt, bet tas netraucēja šogad noskriet maratonu ar lieliskām sajūtam. Domāju, ka pie vainas ir tie 3760 km, kurus paspēju saskriet pirms NRM.
Skatos, eksperti novākušies, žēl, ka daži anonīmi.
http://howtorunamarathon.net/
16:22
25/03/2010
dot said
Pagājšgad ap šito laiku es nevarēju 500 metrus noskriet un nemaz netaisījos to darīt, bet tas netraucēja šogad noskriet maratonu ar lieliskām sajūtam. Domāju, ka pie vainas ir tie 3760 km, kurus paspēju saskriet pirms NRM.
Dot, tu viennozīmīgi esi izņēmums, kurš apstiprina likumsakarību. Lai gribētāji skriet maratonu no sākuma savāc tavu kilometrāžu:)
Es apzinos, ka mūsu portāls ir jau krietni populārs, tāpēc klusēju par gatavošanos savam pirmajam maratonam. Laumiic arī, piemēram, brīdina, ka viņas piemēram labāk nesekot. Vienmēr būs izņēmumi, kuri var savādāk, bet citiem šie piemēri var būt reāli bīstami.
dot said
dot ir brīnišķīgs, saprātīgs piemērs, kā sagatavoties savam pirmajam maratonam ar garantiju. Un cik dot ir rakstījis, nav stāsts par milzīgu gribasspēku un piespiešanos sakostiem zobiem, bet iespējām saplānot savu dzīvi, lai būtu iespēja skriet un prieks skriet pats par sevi! dot, apsveicu ar PIRMO! :)
17:37
dot said
Tā jau vairs nav tik daudz saņemšanās kā laika esamība ar to nodarboties. Ja ir laiks daudz skriet, tad saņemties tur vajag minimāli, tikai skriet un darīt. Pieņemot, ka vidējais temps bija 6:00min/km, tu esi patērējis ~376 stundas skriešanā jeb vairāk kā stundu KATRU dienu, ieskaitot brīvdienas, svētkus utt. Faktiski tas var nozīmēt pat 1.5-2h dienā, jo ir atpūtas dienas, ir svētku dienas utml. Ne kurš katrs var atrast tik daudz brīvā laika savā privātajā dzīvē! Kārtīgam cilvēkam arī vismaz 8h diennaktī jāguļ (vēlams, naktī).
17:57
22/10/2011
stereotips said
Skatos, eksperti novākušies, žēl, ka daži anonīmi.
http://howtorunamarathon.net/
Paldies par saiti. Varbūt kaut kur ir arī kādi ieteikumi, ko darīt pēc maratona/pusmaratona? Teiksim, tagad ir starpposms starp NRM un Ventspili. Kā nepārslogot sevi? Pēc Biķerniekiem izskatās, ka biju pārcenties un pirms NRM dabūju nedēļu pilnībā atteikties no skriešanas. Kā neuzkāpt uz tā paša grābekļa?
18:20
11/06/2010
OreMan said
Skrējējs said
nav dabiski skriet maratonu, cilvēkam nav tādas dabas funkcijas paredzētas, viņam ir paredzēts ātri aizmukt no vajātāja un uzkāpt kokā, neko vairāk. :)
Šis nu gan ir greizi.. Cilvēks kā reiz ir radīts tieši garajām distancēm, palasi Dr. Daniel Lieberman pētījumus ;) Tieši pateicoties spējai ilgstoši un samērā ātri skriet Homo Sapiens reiz izkonkurēja citu, visādā citādā ziņā daudz spēcīgāku, gudrāku, veiklāku un attīstītāku būtni - Homo Neanderthalensis.. ;)
D. Lieberman teorija jau nav nekāda absolūta patiesība, tai ir daudz vāju vietu. Viens no būtiskākajiem faktoriem ir tas, ka pirms lauksaimniecības parādīšanās, bija diezgan ierobežotas iespējas uzņemt ogļhidrātus, lai regulāri skrietu garas distances. Lūk raksts ar argumentiem, kas nerunā par labu šai teorijai:
http://www.marksdailyapple.com/did-humans-evolve-to-be-long-distance-runners/#axzz1vbCh3yHh/
Pētījumi par seno cilvēku fizisko aktivitāti liecina, ka mūsu senči bija ļoti vispusēji attīstīti, nevis specializējušies skriešanā:
http://www.mattmetzgar.com/files/2010_organic_fitness_physician_and_sports_med1.pdf
>>Baskāji,
var skriet ātri un ilgi neuzņemot ogļhidrātus kā galveno degvielu, pagūglē taukus par šo tēmu. Ne pa tēmu, bet vēl viens degvielas stereotips ir pienskābe :D
>>Jupe,
esi reāls, labot PB ik pēc mēneša, tikai tāpec, ka tāds ir skriešanas kalendārs ir plikas ambīcijas, fantāzijas. Pasākumos jāpaskrien arī tāpat vien, tusiņa pēc, treniņu režīmā. :)
Vēlos pateikt - paldies noskrieniešiem par pozitīvām emocijām NRM laikā, īpaši TT 3:30, kas spēja uzmundrināt arī lēnākus skrejējus, un motivēt pielikt soli. Arī rezultāts labāks nekā sākotnēji plānots.
Attiecībā uz H2O jautājumu - jau otro gadu skrēju ar savējo sporta dzērienu, līdz ar to jautājums nebija aktuāls. Vienkārši negribas mēģināt neko jaunu, un tā šķiet ērtāk, kad gribi, tad padzeries. Lieks svars ar jostas uzvilkšanu gan nāk līdzi :) bet visu kompensē ērtības skrējiena laikā. Pāris punktos palīgu pastieptās H2O glāzes uzlēju sev virsū (tā nu sanāca, ka reizi sajaucu, un muti nomazgāju ISOStarā :) ), un tagad lasot sajūtos nedaudz neveikli pret pārējim skrējējiem, kuriem ūdens pietrūka. Apsolos laboties.
Neveikla situācija sanāca ap 30 km, kad plānoju iedzert parasto želeju, bet iztukšojot paciņu sapratu, ka tā bija želeja ar kofeīnu, ko parasti iesaka lieto slodzes beigās, skrēju un domāju, kas nu būs :)
No organizatoriskās puses nekādus lielus mīnusus neizjutu. Patika, ka muzikālās aktivitātes bija daudz vairāk nekā pērn, tāpēc arī inolēmu arī šogad uz skrējienu neņemt līdzi MP3, jo ar austiņām kāda daļa no pasākuma tomēr iet secen, nav tas fīlings. Kopumā bija forši, un par pasākumu varu pateikt tikai to labāko. Forši bija, ka varēja dzirdēt sev adresētus sveicienus, tas arī uzmundrināja, īpaši jau pie 40 km. Patika arī tas, ka trase jau zināma, un Ķīpsalas kalniņš šogad vairs nešķita "killeris".
Man jau šķiet, ka pirmais maratons (mans stāsts par gatavošanos pirmajam maratonam ari nebūtu labs piemērs citiem - , lai gan jau sen zināju, ka kādu dienu noskriešu maratronu) ir īpašs un tomēr lielāks sasniegums par 2-o, 3-o , neskatoties uz rezultātiem u.t.t - tāds dzīves pagrieziena punkts, vai nu tu saslimsti ar to , vai nē. Man jau pagājušo gadu arī šķita - ievilkšu ķeksīti, ka esmu noskrējusi maratonu, un tad likšos mierā, skriešu arī turpmāk savus 10 - 15 km, ksd ir pilnīgi pietiekoši fiz.formas uzturēšanai, bet nekā, šogad atkal biju uz starta līnijas :) kaut kas tajā visā ir, kas tur un nelaiž vaļā....
Uzskatu, ka arī pieci kilometri ir nepeiciešami, jo daudziem arī tas ir daudz. Zinu cilvēku, kuram šogad noskrietie 5 km ir daudz daudz vairāk nekā daudziem pieveiktais maratons. Tāpat daudz manīju bērnu un jauniešu - neliks taču viņus pie 21 vai uzreiz pie 42 km :) un skriešanas kultūra arī kaut kā jāattīsta un jāveicina.
Ak jā, un milzīīīīīgs paldies noskrienietim, kurš man jau pēc finiša izlīdzēja ar telefonu :) savējos bija pagrūti burzmā atrast, beigās jau izdevās.
23:54
22/10/2011
stereotips said
>>Jupe,
esi reāls, labot PB ik pēc mēneša, tikai tāpec, ka tāds ir skriešanas kalendārs ir plikas ambīcijas, fantāzijas. Pasākumos jāpaskrien arī tāpat vien, tusiņa pēc, treniņu režīmā. :)
NRM arī bija tusiņa pēc. Pilnīgi noteikti necerēju uzlabot rezultātu. It īpaši tāpēc, ka nupat tikai tiku uz kājām. Sākumā vispār doma bija savu pirmo pusīti skriet NRM. Pieteicos jau pagājušajā gadā. Sanāca mazliet agrāk. Un labi, ka tā, jo nez vai NRM kā pirmais būtu patīkamaka sajūta par Biķerniekos nolauzto. Tiesa, arī VSK Noskrien man iedeva gūzmu ar labām lietām. Nez vai man pietiktu motivācijas, ja to visu darītu pats vienatnē.
Arī Ventspils ir uz jautājuma zīmes. Skriet skriešu, bet vai tas būs pusmaratons, to vēl nezinu.
Mans lielais plāns ir noskriet pusīti zem 2h. Viss parējais tiek pagrūzts zem definīcijas "sagatavošanās un pieredzes gūšana". Es nesteidzos.
Vēlreiz paldies TT 4:30 (Signis, Stereotips un citi) par "piecelšanu" un pamudinājumu noskriet līdz galam. Biju apsēdies jau pēc 32km un reāli domāju par izstāšanos. Sāpēja celis. Mērķis bija noskriet 4h, līdz 27 km viss gāja pēc grafika, tad ļoti savajadzējās zaļās mājiņas apmeklējumu pēc kura ķermenis vairs nespēja atgriezties uzņemtajā ritmā + kājas arī saprata, ka tik labi bija pāris minūtes neskriet. Skanstes rajonu nogāju/noskrēju, Skolas ielā apstājos ar domām par izstāšanos, tad mani "paņēma" TT 4:30 ar kuriem tiku līdz slavenajam Ķīpsalas kalniņam. No Ķīpsalas gala līdz tiltam bija morāli un fiziski grūts posms, tad jau piecīšu masa līdz finišam vienkārši "aizvilka".
Tādi mani iespaidi par Pirmo : ) . Ir pieredzīte tagad.
09:49
15/03/2011
Skrējējs said
dot said
Tā jau vairs nav tik daudz saņemšanās kā laika esamība ar to nodarboties. Ja ir laiks daudz skriet, tad saņemties tur vajag minimāli, tikai skriet un darīt. Pieņemot, ka vidējais temps bija 6:00min/km, tu esi patērējis ~376 stundas skriešanā jeb vairāk kā stundu KATRU dienu, ieskaitot brīvdienas, svētkus utt. Faktiski tas var nozīmēt pat 1.5-2h dienā, jo ir atpūtas dienas, ir svētku dienas utml. Ne kurš katrs var atrast tik daudz brīvā laika savā privātajā dzīvē! Kārtīgam cilvēkam arī vismaz 8h diennaktī jāguļ (vēlams, naktī).
Absolūti nepiekristu. Ir te arī tādi, kas strādā 40h nedēļā un skrien 2reiz dienā vismaz 12 reizes nedēļā. Ja ir apņemšanās, tad var saplānot to laiku tā, lai vismaz 1-2h dienā varētu paskriet. Un te nu tiešām jābūt apņēmībai, jo nav viegli sākt skriet 7 no rīta. Un man pašam ir bijušas garās dienas, kad treniņš sākas tikai 10 vakarā
11:39
Ansis Ozoliņš said
Absolūti nepiekristu. Ir te arī tādi, kas strādā 40h nedēļā un skrien 2reiz dienā vismaz 12 reizes nedēļā. Ja ir apņemšanās, tad var saplānot to laiku tā, lai vismaz 1-2h dienā varētu paskriet. Un te nu tiešām jābūt apņēmībai, jo nav viegli sākt skriet 7 no rīta. Un man pašam ir bijušas garās dienas, kad treniņš sākas tikai 10 vakarā
Paldies, Ansi! Jūtos iedvesmots! Diemžēl Latvijā 40h darba nedēļa ir tikai izredzētie, mēs esam bauri un vergi, kam jāstrādā 50h nedēļā. 20h nedēļā strādā tikai valsts pārvaldē un visādi priekšnieki...
11:53
25/08/2009
Arī darbs ir dažāds. Cits visu dienu sēž pie kompjūtera. cits ( piemēram pastnieks laukos, vai velokurjers) pa dienu nobrauc no 50 līdz 100 km, bet cits strādājot noliktavā par krāvēju pārcilā daudzus desmitus tonnu. Periodā kad es saldētavā krāvu gaļu man pilnībā pietikaar apmēram 150km mēnesī, lai būtu rezultāti. Pārejot uz darbu kur nebija fiziska slodze, rezultāti sāka kristies un tos varēja atgriezt iepriekšejā līmenī saniedzot 400 līdz 500 km mēnesī.
Skrējējs said
Ansis Ozoliņš said
Absolūti nepiekristu. Ir te arī tādi, kas strādā 40h nedēļā un skrien 2reiz dienā vismaz 12 reizes nedēļā. Ja ir apņemšanās, tad var saplānot to laiku tā, lai vismaz 1-2h dienā varētu paskriet. Un te nu tiešām jābūt apņēmībai, jo nav viegli sākt skriet 7 no rīta. Un man pašam ir bijušas garās dienas, kad treniņš sākas tikai 10 vakarāPaldies, Ansi! Jūtos iedvesmots! Diemžēl Latvijā 40h darba nedēļa ir tikai izredzētie, mēs esam bauri un vergi, kam jāstrādā 50h nedēļā. 20h nedēļā strādā tikai valsts pārvaldē un visādi priekšnieki...
Skrējēj, varbūt pietiks demagoģēt. Tev, redz par visu ir viedoklis, bet diemžēl gan anonīms. Ja GRIB, tad laiku var atrast un nav jāatrunājas ar darbu. Kā jau te ir dzirdēts - ja darbs sāk traucēt skriešanai, varbūt jāpadomā par tā nomaiņu. ;)
12:29
Lindams said
Skrējēj, varbūt pietiks demagoģēt. Tev, redz par visu ir viedoklis, bet diemžēl gan anonīms. Ja GRIB, tad laiku var atrast un nav jāatrunājas ar darbu. Kā jau te ir dzirdēts - ja darbs sāk traucēt skriešanai, varbūt jāpadomā par tā nomaiņu. ;)
Pieredze ir un skaties kā gribi, trešdaļu mūža nogulēsi, tātad optimāli ir 8h miega katru nakti. Un, ja sporto, tas ir sevišķi svarīgi. Paliek 16h. 8h ir tīrais darba laiks, vēl ir pusdienlaiks ar visām pauzēm - 1h, tas jau ir 9h, vēl ir ceļš līdz darbam un atpakaļ, tas ir vēl 2h jeb 11h, paliek 5h. Vēl 1h jārēķina brokastīm un vakariņām, paliek 4h. It kā sanāk laiks arī skriet, bet tas ja diena ir kā parasti (tikai darbs un mājas, bez citām darīšanām).
12:38
15/03/2011
Arī 50h nedēļā strādājot var atrast laiku sportam, ja vien ir vēlme sportot nevis ieslīgt dīvānā, skatīties pa TV jaunākos seriālus, spēlēt spēlītes draugiem.lv, utt :) Lielākā daļa brīvā laika tiek iztērēta visādām bezjēdzībām un nekā nedarīšanai. Vienīgais attaisnojums nesportošanai var būt bērni, kuri ir pārāk mazi lai paši sportotu un nav neviena, kas viņus pieskata. Jau 5..6 gados bērns var mierīgi uz velo noripināt 5..10km uz 10..12km/h
12:54
26/03/2011
Skrējēj, es šobrī rakstu maģistra darbu un atļaujos no datora atrauties lai noskrietu 8 - ... cik nu sanak kilometrus! Laiku un naudu var atrast ja labi grib! Parasti laika nav tiem, kas neko nedara, bet visaizņemtākie paspēj vairāk nekā tie kam vairāk laika! Un turklāt autobusu nomaiņit pret gājienu uz mājām man liekas gana labs trenins pēc 8 pie datora pavadītām stundām!
13:13
14/08/2011
Protams, ka laiku skriešanai vienmēr var atrast! Es, piemēram, ceļos 6.00 darba dienās, lai varētu jau 6.30 iziet no mājām un paskriet, brīvdienās ar 30 min nobīdi.. Darbā pavadu 9 h dienā, darbs pārsvarā sēdošs. Un vēl atrodu laiku, lai uz darbu un no tā ietu ar kājām, jo sabiedrisko transportu izmantoju ļoti reti. Vakarā sanāk laiks gan kaut ko izdarīt mājās, rakstīt studiju darbus un vēl pavingrot. Mierīgi arī varu izgulēties. Skriešanai vienmēr laiks ir atrasts pat aizņemtākajās dienās. Tas nav neiespējami.:)