Signis said
Sandijs said
Kāds ir veicis aptauju vai tie maratonisti, kas finišē pēc 4 vai 5h paši jūtas kaut kā apdalīti? Vai tiešām kāds tur cīnās par sekundēm tik ļoti, ka īsāko distanču skrējēju masa rada būtiskas problēmas?Zinot savu ātrumu arī baidījos kā būs skriet tajā pūlī. Nebija ne vainas. Lēnākos 10km skrējējus pat bija bauda apdzīt un papildus motivācija. Re, kā jau vairāk kā trīs stundas skrienu un apdzenu tos kas nesen sākuši. Savukārt 5km pūlis nedaudz pavilka uz priekšu, kad visādi mazi puikas un omas skrēja garām. Un finišā ieskrēju viens pats, ūdeni dabūju cik gribu, medaļu pat ātrāk nekā gribu un neviens 5km skrējējs mani netraucēja.
Es tikai vēl gribētu piebilst, ka nebūtu mums garo distanču skrējējiem tādi svētki, ja nebūtu tūkstošu, kas skrien 5km un 10km. Un jo vairāk skries, jo vairāk gribēs noskriet ko vairāk.
Piekrītu Signim. Man 10km skrējēji pat mazliet palīdzēja. Izksrēju no Elizabetes ielas uz Valdemāra, a šie viss bars pretī, mazliet pieliku soli. Pēc Ķīpsalas izskriešanas pēdējos 10km skrējējus ar baudu apdzinu, 5km bars man nepatrāpijās, tik pirms pašas Vecrīgas mani apdzina 5km līderis.
Ja par bēdīgi slaveno 19. km ūdens punktu - trasē biju izvietojis savus dzērienus un arī šajā km. Nebija ne parastā ūdens, ne mana dzēriena - kāds to jau bija pievācis. Bet par to pārāk neskumu, pārējos punktos bija un man ar to pietika. Pēc 21. km visos ūdens punktos viss bija ok, jau tuvojoties ar žestiem parādīju, ka gribēšu 2 glāzītes un tās arī man tika iedotas.
Spilgts moments bija skrienot ārā no Ķīpsalas. Puisis apdzina sagurušu meiteni (ar lielām austiņām galvā), ar žestiem parādīja, ka austiņas jāvelk nost, paņēma viņu aiz rokas un aicināja skriet kopā - tas bija forši! Tāpat 80+ gadus vecs pāris, kas 10km distanci veica nūjojot, onkulis lepni stāstīja partnerei, ka nūjojot tiekot noslogoti vairāk muskuļu kā skrienot, liekot noprast, ka nūjot ir foršāk :)
Manas pirmās sacensības, mans pirmais maratons = FORŠI!
aijach said
ui kā man gribējās ar jums foršie 4:30 'Džeki, bet to ka būs "pa īsu" sapratu jau ap 10.km
man patiesībā labāk patīk kopā ar 5 un 10 km pūli, nevis vienai pašai kopā ar pārgurušiem brīvprātīgajiem, kas nevar sagaidīt visa pasākuma beigas.
aijach, ja nepatīk skriet Rīgā maratonu, ja atļauj rosība, izvēlies kādu no lielajiem Eiropas maratoniem - Berlīne, Frankfurte, Amsterdama vai vēl kādu, kur skrien tikai maratonisti. Šajos maratonos - vai nu kāds tevi apdzen, vai kādu apdzīsi Tu :)
Katrā gadījumā katram ir izvēle ... iespējams, ka skriet ap 5h ir apnīkoši, bet tam ir treniņi, kas uzlabo rezultātu un pie viena pašsajūtu. :)
16:44
19/05/2009
Katrā Maratonā var atrast kādu neprecizitāti, kļūdiņu un visiem jau nidabāsi - skriet otro pusi Maratonam dziļā vientulībā - slikti, lielā barā - arī slikti. Par NRM. Skrēju 4 stundas. 10 kilometru skrējēji drusku traucēja, bet ne ļoti. No otras puses uzdeva citiem Marotonistiem pēdējos 4 kilometros asumu, drusku 'sapurināja', bija iemesls vēl pāris desmitus apdzīt, kaut kondīcija pēc 38.kilometra nav tā labākā. Vienīgais ko vēlējos, sadalītu finišu. Noteikti katram gribas ar paceltām rokām un smaidu izskriet caur to pēc 4 stundu smaga skrējiena. Tā kā Maratonam un 10kilometriem finišs kopējs, tad maratonisti pazuda pūlī un FINIŠA PRIEKS izpalika. Un medaļu kalā neviens neuzkāra, vajadzēja prasīt meitenei lai dod lielo, nevis mazo 10km. Būtu sadalīts finiš (Maratons-10km) - viss būtu labi.
17:35
19/05/2009
OreMan said
Frax1s said
OreMan said
Labi, ka no mājas biju paņēmis līdzi vēl pāris EXPO dabūtos sporta dzērienus, citādi tiešām pliku ūdeni nāktos vien dzert, kas nav pārāk labi.Es laikam dzīvoju alā! o_O
Kā tas jāsaprot? :D Nu, es biju domājis, ka pārāk daudz tīra ūdens nevar dzert, jo tas izskalo sāļus, kuri jau tā ir gājuši mazumā, izsvīduši, līdz ar ko sāļu koncentrācija organismā var kļūt kritiski zema. Tāpēc pēc finiša (un arī distancē, faktiski) būtu svarīgi uzņemt šķīdumu, kas satur zaudētos sāļus..
Vispār tas bija domāts kā jautājums. :D Es vnk prātoju, ko es tādu nezinu vai esmu palaidis garām, ka tas emm.. "sporta dzēriens" ir daudz labāks par ūdeni?
Pie tam lasot rodas sajūta, ka tiek salīdzināts tas krāsainais šurum burum ar destilētu ūdeni (tīrs ūdens) :D Tādā gadījumā tev ir taisnība. Tik man nav īsti nojausmas, kur lai tādu nopērk, varbūt aptiekās, ķīmisko preču vai auto piederumu veikalā! Protams pārtikas veikalos var nopirkt vāji mineralizētu ūdeni (parasti tādiem neuzrāda sastāvu). Kaut arī tā nebūtu pati labākā izvēle (garai un sutīgai distancei), tomēr es noteikti izvēlētos kaut vai tādu nekā to koktēli.
Es saprotu tavu domu OreMan :)
Parasts ūdens (kas dabiski satur visādus sāļus) uzsūksies organismā daudz ātrāk nekā jebkurš cits šķidrums, tādejādi atrāk pāries nogurums, apātija un kļūsi žirgtāks. Pie tam skrienot cilvēka pārstrādes sistēma tā jau ir traucēta un netradā kā pienākas un ja tam pa virsu uzgrūž kaut kādu mākslīgu draņķi, tad muļķīgi būtu domāt, ka tu šo situāciju padari labāku! Tai pat laikā, cilvēka organisms skrienot tiek pastiprināti noslogots un uzņemot vielas, kas satur visādus konservantus, B vitamīnus, taurīnu, guaranu, kofeīnu vai sazin ko vēl tu to padari par ogranisma mocībām. Es tev to saku, jo pats to esmu pārbaudījis un gājis cauri! Centos to izkaidrost diezgan virspusēji un vienkāršoti.
Tad jau labāk es ieteiktu izmantot atbilstošus šāļu šķīdumus (tad kad to vajag) ..bet tā tikai ūdens! Un kāpēc tavprāt Zemes virsmu klāj ~ 70 % ūdens un nevis alus vai VivaSport dzēriens. :)
18:17
03/05/2011
Mošķis said
aijach, ja nepatīk skriet Rīgā maratonu, ja atļauj rosība, izvēlies kādu no lielajiem Eiropas maratoniem - Berlīne, Frankfurte, Amsterdama vai vēl kādu, kur skrien tikai maratonisti. Šajos maratonos - vai nu kāds tevi apdzen, vai kādu apdzīsi Tu :)
Katrā gadījumā katram ir izvēle ... iespējams, ka skriet ap 5h ir apnīkoši, bet tam ir treniņi, kas uzlabo rezultātu un pie viena pašsajūtu. :)
Nez kādēļ kādam liekas, ka skriet ilgāk par 4:30 ir apnicīgi. Man vairs 30, un pat ne 40., es nesteidzos. Un pusi no saviem Maratoniem esmu noskrējusi Rīgā, bet pusi Eiropā. Un forši ir visur, tikai Rīgā - tipiskiem zimas skrējējiem, kam vasarā skriešanai atliek maz laika - krietni pa karstu. Starp citu - man pat prātā nav nācis teikt, ka nepatika. Tieši otrādi. no maniem Rīgas skrējējiem šis bija visforšākais, (jo finišā bija jautri) lai arī laikam grūtākais.
18:19
Pēdējiem pāris komentāriem izteikšu atbildi savā versijā:
Manuprāt, tik tiešām visdabiskāk ir dzert ūdeni, bet nav dabiski skriet maratonu, cilvēkam nav tādas dabas funkcijas paredzētas, viņam ir paredzēts ātri aizmukt no vajātāja un uzkāpt kokā, neko vairāk. :) Ūdens 5km distancei, piemēram, ir pilnīgi pietiekams, bet ne maratonistiem, kas zaudē daudz sāļu, minerāļu un šķidruma. Arī ūdenī dabiski ir visādi minerāli un sāļi, bet krietni mazākā koncentrācijā. Pie mērenākām slodzēm ar to pietiek, kas ir ūdenī, bet maratons ir ekstrēma slodze.
18:20
15/03/2011
Skrējējs said
nav dabiski skriet maratonu, cilvēkam nav tādas dabas funkcijas paredzētas, viņam ir paredzēts ātri aizmukt no vajātāja un uzkāpt kokā, neko vairāk. :)
Šis nu gan ir greizi.. Cilvēks kā reiz ir radīts tieši garajām distancēm, palasi Dr. Daniel Lieberman pētījumus ;) Tieši pateicoties spējai ilgstoši un samērā ātri skriet Homo Sapiens reiz izkonkurēja citu, visādā citādā ziņā daudz spēcīgāku, gudrāku, veiklāku un attīstītāku būtni - Homo Neanderthalensis.. ;)
19:07
OreMan said
Šis nu gan ir greizi.. Cilvēks kā reiz ir radīts tieši garajām distancēm, palasi Dr. Daniel Lieberman pētījumus ;) Tieši pateicoties spējai ilgstoši un samērā ātri skriet Homo Sapiens reiz izkonkurēja citu, visādā citādā ziņā daudz spēcīgāku, gudrāku, veiklāku un attīstītāku būtni - Homo Neanderthalensis.. ;)
Var jau būt, bet parasti dabā viss pielāgojas funkcionalitātei. Interesanti, kādas funkcijas paredzētas dabā garo gabalu skrējējam? :)
Skrējējs said
OreMan said
Var jau būt, bet parasti dabā viss pielāgojas funkcionalitātei. Interesanti, kādas funkcijas paredzētas dabā garo gabalu skrējējam? :)
Kritiskākā izdzīvošanas funkcija - medījuma notveršana, izmantojot Persistance hunting tehniku.
20:07
22/10/2011
Skrējējs said
OreMan said
Bah... interesanti kāda funkcija tad ir "ātri mukt un uzkāpt kokā"? No kura plēsīga kaķa Tu šitā aizmuksi? ;)
Cilvēks ir diezgan tizls radījums, kad runa ir par ātrumu un veiklību
22:39
11/02/2012
Aivars703 said
Katrā Maratonā var atrast kādu neprecizitāti, kļūdiņu un ...
Precīzi 20.kilometrā aiz tērauda barjeras gulēja viens nekustīgi. Kad skrēju garām, viņu pētīja kāda no līdzjutējām. Man tobrīd blakus esošie velosipēdisti apstājās, lai kaut ko palīdzētu. It kā jau palīdzība bija izsaukta, bet papildus darīja ko varēja. irbits pa ceļam līdz organizatoriem vēl painformēja CP, tie pa rāciju sāka sazināties. idzis (http://twitter.com/#!/idzis) palika pie kritušā. Pirms ātrās palīdzības atminās uz BalticBike (!) viens no organizatora pārstāvjiem ar rāciju rokā, lai noskaidrotu, vai tiešām (!!!!!) jāizsauc ātrie. Ciniski skatoties, - var jau būt ka varēja iztikt bez palīdzības - skrējējs pa to laiku sāka izrādīt kādas dzīvības pazīmes, respektīvi, sāka kaut ko bubināt un vemt. Pēc tam pat piecēlās un mēģināja iet uz Daugavu atvēsināties. Labi ka policists viņu atturēja, jo joprojām bija pat ļoti neadekvāts. Esot skrējis pusmaratonā pa ceturto vietu. Morāle stāstam? HVZ. Ja krīt, tad vēlams skatītāju tuvumā.
23:03
24/04/2009
Lec, saulite, rītā agri,
Lec pa logu istabā.
Skrējējiņi kājas āva,
Pašā Rīgas vidiņā.
NRM bija riktīgi forši TT 4:30 un 2:15 ar kuriem kopā skrēju visu distanci. Tāpat iepriecināja LauraJ un Madara, kuras bija jau otro reizi TT 2:15 izvēlējušās par kompāniju. Forši kopā skriet. Uzmundrinājumi trasē forši gan savējo, gan tv ekrānos. Pozitīvas emocijas pārņēma, kad pretī skrēja tie, kuri skrien ātrāk gan uz Vanšu tilta, gan Krasta ielā, gan uz Dienvidu tilta. Saulīte mūs lutināja un tāpēc vēl jo vairāk bija patīkami dzirdēt citu paldies par ūdens pudeli, kuru Inga_K bija paķērusi vienā no dzirdināšanas punktiem. Kā arī: vēl tikai 3km un pēc 15minūtēm būsi finišā, neiztrūkstoši pirms finiša 100metru uzmundrinājumi skrējējiem. Finišs, medaļa, emocijas.
p.s. Katru gadu NRM organizatori aicina atsaukties brīvprātos palīgus NRM organziēšanā. Tā kā, ja tev kaut kas šogad trūka vai īsti nebija kā vēlējies ir visas iespējas nākamgad palīdzēt, lai skriešanas svētki izdotos lieliksi :)
03:39
02/05/2011
Aivars703 said
Katrā Maratonā var atrast kādu neprecizitāti, kļūdiņu un visiem jau nidabāsi - skriet otro pusi Maratonam dziļā vientulībā - slikti, lielā barā - arī slikti. Par NRM. Skrēju 4 stundas. 10 kilometru skrējēji drusku traucēja, bet ne ļoti. No otras puses uzdeva citiem Marotonistiem pēdējos 4 kilometros asumu, drusku 'sapurināja', bija iemesls vēl pāris desmitus apdzīt, kaut kondīcija pēc 38.kilometra nav tā labākā. Vienīgais ko vēlējos, sadalītu finišu. Noteikti katram gribas ar paceltām rokām un smaidu izskriet caur to pēc 4 stundu smaga skrējiena. Tā kā Maratonam un 10kilometriem finišs kopējs, tad maratonisti pazuda pūlī un FINIŠA PRIEKS izpalika. Un medaļu kalā neviens neuzkāra, vajadzēja prasīt meitenei lai dod lielo, nevis mazo 10km. Būtu sadalīts finiš (Maratons-10km) - viss būtu labi.
Man bij pashai slinkums rakstīt, labi, ka kāds uzraxta manas domas :)
Es finišēju ar lielu daļu 10km skrējēju, finišēju ar auksti paceltām rokām, jo man bij prieks par sevi, nevis, lai mani pamanītu... aktīvi pariņķoju pa finiša zonu turpu šurpu, lai nomierinātu sirdi, kas pēkšņi dauzījās, kā traka... pieklauvēju meitenei pie pleca, lai iedod medaļu... pieklauvēju pie nākamās, lai iedod maisiņu(bij gan jauzgaida...jor bariņš 10km skrējēju iespruka pa vidu man un manam maisiņam- precīzāk man un manam ūdenim par ko sapņoju :) ) ... un tad gājiens uz tuvāko ēnu, lai izvairītos no karstuma radīta vājuma brīža :) ... Bet tai brīdī es biju tik priecīga par paveikto, ka viss cits man skjita otršķiirīgi... :)
Lasot komentārus aizdomājos-starta laikus nevajag mainīt, bet varbūt tomēr vajag dalītu finišu, jo kādam pārkāpjot to finiša līniju var uznākt vājums, ko viņš pats nespēj nokontrolēt un tai barā neviens to operatīvi nepamanītu
06:08
25/03/2010
Rasels said
Aivars703 said
Katrā Maratonā var atrast kādu neprecizitāti, kļūdiņu un ...Precīzi 20.kilometrā aiz tērauda barjeras gulēja viens nekustīgi. Kad skrēju garām, viņu pētīja kāda no līdzjutējām. Man tobrīd blakus esošie velosipēdisti apstājās, lai kaut ko palīdzētu. It kā jau palīdzība bija izsaukta, bet papildus darīja ko varēja. irbits pa ceļam līdz organizatoriem vēl painformēja CP, tie pa rāciju sāka sazināties. idzis (http://twitter.com/#!/idzis) palika pie kritušā. Pirms ātrās palīdzības atminās uz BalticBike (!) viens no organizatora pārstāvjiem ar rāciju rokā, lai noskaidrotu, vai tiešām (!!!!!) jāizsauc ātrie. Ciniski skatoties, - var jau būt ka varēja iztikt bez palīdzības - skrējējs pa to laiku sāka izrādīt kādas dzīvības pazīmes, respektīvi, sāka kaut ko bubināt un vemt. Pēc tam pat piecēlās un mēģināja iet uz Daugavu atvēsināties. Labi ka policists viņu atturēja, jo joprojām bija pat ļoti neadekvāts. Esot skrējis pusmaratonā pa ceturto vietu. Morāle stāstam? HVZ. Ja krīt, tad vēlams skatītāju tuvumā.
Vai tik atkal nav tas pats censonis, kas jau otro maču pēc kārtas mēģina ar Renāru cīnīties?
07:09
Ainars said
Rasels said
Precīzi 20.kilometrā aiz tērauda barjeras gulēja viens nekustīgi.Vai tik atkal nav tas pats censonis, kas jau otro maču pēc kārtas mēģina ar Renāru cīnīties?
Nezinu. Esot runājis krieviski. Ja interesē kas vairāk, tad meklē idzi rokā (viņa ir reģistrējusies arī Noskrien).
08:04
02/06/2011
Ļoti patika. Skrēju savu 3. pusmaratonu, ko noskrēju par ~ 11 min lēnāk kā PR, bet par ~ 13 min ātrāk kā Rīgas pusmaratonu. Vēl uz starta līnijas nebija ne jausmas, cik ātri un kā skriešu, jo pēdējā laikā nesanāk normāli trenēties, tāpēc beigās vienkārši skrēju pēc izjūtām.
Pirmo reiz skrēju Nordea Rīgas maratonā, ļoti patika distance. Forši tas, ka, skrienot pa iekšmalu, uz Vanšu tilta, krastmalā un uz Dienvidu tilta varēja redzēt pretimskrienošos ātros skrējējus, sveicināt pazīstamos skrējējus utt. Tas kaut kā palīdzēja psiholoģiski, jo bija kaut kas cits, par ko domāt, uz ko koncentrēties, nevis tas, cik ļoti karsts, cik ļoti spīd saule utt. Šis bija pirmais skrējiens, ko skrēju tik karstā dienā.. bet nebija tik traki, kā biju iedomājusies.
Pēc pusmaratona noskriešanas un nelielas atsildīšanās uzreiz metos uz riteņa un braucu trasē meklēt un uzmundrināt maratonistus. Brīnījos, kur man vēl spēks ar riteni braukt. Bet vēl vairāk par to, kā maratonisti var tādā karstumā visu garo distanci noskriet.. Malači!
Rasels said
Vai tik atkal nav tas pats censonis, kas jau otro maču pēc kārtas mēģina ar Renāru cīnīties?
Jā, Andrejs Sergejevs, redzēju viņu runājamies ar policiistiem ap 20.km, seja ar zemi... Atceroties Biķernieku scenāriju, kur viņš pāris km pirms finiša gulēja zemē pēc cīņas ar Renāru - kaut kā šogad viņam pa skarbo.